06 Temmuz 2009 00:00

Önce çürütüldü, sonra da yandı!

HALKIN parasının nasıl çarçur edildiğinin en son örneğini Menemen Katı Atık Tesisi’nin başına gelenler gösterdi.

Paylaş

HALKIN parasının nasıl çarçur edildiğinin en son örneğini Menemen Katı Atık Tesisi’nin başına gelenler gösterdi.
1994 yılında DYP’li Menemen Belediye Başkanı İlhami Gürsoy tarafından Hazine garantili bir şekilde Fransız firmasına yaptırılan çöp fabrikası, 1997 yılında tamamlanmasına rağmen yolu olmadığı için ancak 2004 yılında faaliyete geçirilebildi. Bu süre içinde bağlantı yerleri paslanan zemini pas tutan fabrika faaliyete geçtikten sonra 10 yıllığına Ajans İzmir Reklamcılık İnşaat ve Turizm frmasına kiralanarak bir süre işletildi.
Tesis, geçtiğimiz günlerde Gediz Green Line adlı şirket tarafından devir alınmasının ardından birkaç gün sonra yanmış halde bulundu.
İçindeki makineler ve çevresinde birikmiş çöplerle yanan tesis kullanılamaz durumda.
‘ÜZERİMİZDE BASKI OLUŞTURDULAR’
İşin bir başka boyutu da, cam, kağıt, pet şişe gibi atıkları ekonomiye geri kazandırmak amacıyla Menemen Belediyesi’nin ihalesi ile yaptırılan tesisin terk edildiğinin Belediye Başkanı Tahir Şahin tarafından basından öğrenilmesi. Şahin yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Kapandı diye bir şey yok. Tesisler çalışıyordu. Demek işletmeci bize hiç bir şey söylemeden kaçıp gitmiş” dedi. Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın belediyelerde nasıl tahribatlar yarattığına önemli bir örnek oluşturan Menemen Çöp fabrikasına ilişkin Şahin, aynı açıklamasında şunları söylüyor: “Bu yatırım külliyen yanlış. Ülkenin dış borçları bu yüzden bu kadar artıyor. Yatırım bizden önceki dönemde başlamış. Asla çalıştırılamayacağını söyledim ama üzerimizde baskı oluşturdular. İhaleyle kiralama yöntemiyle işletmeye açtık. Hazinenin bu tür yerlere garantör olmasının yanlış olduğunu da görüyoruz. O pisliği oradan kaldırmak ve bertaraf etmek gibi bir yetkimiz yok.”
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, 2004’te katı atık bertaraf etme yetkisinin büyükşehir belediyesine verildiğini, Menemen’deki tesisin de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından teslim alınması gerektiğini savundu. (İzmir/EVRENSEL)

OVAMIZDA ÇÖP FABRİKASI İSTEMİYORUZ
Tesis yakınlarında çiftçilik ve hayvancılık işleriyle uğraşan iki köylü yangın esnasında belediyeye ait araçları ve çalışanlarını binanın etrafında gördüklerini söyleyerek, sigorta şirketinden para almak maksadıyla yakılmış olabileceğini iddia ettiler.
Köylüler ayrıca Memenen Ovası’nın ortasında kurulu bulunan tesisin yetiştirdikleri ürünlere çok zarar verdiğini, fabrikaya giren araçların çıkardığı tozdan dolayı ürünlerinin kirlendiğini belirterek, “Bu tesisi burada istemiyoruz” dediler.
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

iŞÇiLER BU ULKENiN VATANDAŞI DEGiL Mi?

SONRAKİ HABER

Yine bebek ölümü, yine enfeksiyon şüphesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...