07 Temmuz 2009 00:00

asgari darbe belgeleri!

Eskiden “Her 10 senede bir yapılır” diye söylendiğimiz askeri darbeler meğer her aybaşında bir yapılırmış da bizim haberimiz yokmuş! Meğer diğerleri bir takım kişiler tarafından planlanırmış, fakat yapılamadan sadece planda kalırmış:

Paylaş

Eskiden “Her 10 senede bir yapılır” diye söylendiğimiz askeri darbeler meğer her aybaşında bir yapılırmış da bizim haberimiz yokmuş! Meğer diğerleri bir takım kişiler tarafından planlanırmış, fakat yapılamadan sadece planda kalırmış:
- Albayım bugün çok canım sıkılıyor, değişik bir şeyler yapalım derim!
- Yapalım yüzbaşı! Sen bir koşu kırtasiyeden üç beş adet çizgisiz kâğıt kap da gel! Ben de bu arada darbeyi nasıl planlarız, kafamda onu canlandırayım!
Görsel ve yazılı basın ise şu günlerde gerek yapılmış gerekse yapılamadan yarıda bırakılmış ve birçoğu da kâğıt üzerinde kalmış darbelerden bahsedip duruyorlar! Durum öyle bir noktaya geldi ki ekonomik gösterge için kullanılan meşhur “Kişi başına düşen gayri safi milli hasıla ”cümlesi neredeyse bugünkü durumu özetlemek için kullanılır hale geldi:
- Sayın seyirciler şimdi de Mayıs ayı itibarı ile yurdumuzda kişi başına düşen ciddi yada gayri ciddi darbe sayısını veriyoruz! Kara Kuvvetleri destekli darbe girişimi sayısı iki! Kara ve Deniz Kuvvetleri destekli darbe girişimi sayısı üç! Ayrıca bugün öğlen saatlerinde 3 tane Albay, 2 tane Binbaşı, 7 tane de Çavuş ve Onbaşı tarafından darbe planlanmış; fakat yapılan ihbarların değerlendirilmesi sonucu bu darbeler sadece plan olmaktan öteye gidememiştir!
Daha önceleri darbelerin sadece askerler tarafından planlanıp yapıldığını, bazı sivillerin ise çıkarlarından dolayı bu tür darbelere destek verdiğini sanırdık! Oysa bugün anlıyoruz ki askeri darbeleri sadece askerler değil (Üniversite Rektörleri, Gazeteciler, Kabadayılar, Politikacılar, İş adamları vs. vs. ) asker-sivil hemen herkes birlikte hazırlarmış! Üstelik bu darbe planlarının sayısı da iki, üç yada daha fazla olurmuş! Bizler ise içlerinden sadece yapılanına “Askeri darbe” dermişiz! Üstelik bu tür darbelerin gerçekleşmesi için sadece tankların yollara düşmesi de gerekmezmiş! İstenirse telefonla da darbe planlanabilir yada yapılabilirmiş:
- Aloooo Sayın Rektörüm, bana göre bu eğitim işinde iş yok! Evet ortada ismini telaffuz edebileceğimiz bir üniversite var ama ne kampusu var, ne öğrencilerin kalması için doğru dürüst bir yurt var! Üstelik birçok bölümde de öğretim görevlisi eksikliği var! Hükümet bol keseden vaatte bulunuyor ama ortada somut olarak atılmış hiçbir adım bulunmuyor! Üstelik hükümet darbeydi marbeydi diye de muhalif olan birçok eğitim adamını da zan altında bırakılmaya çalışıyor! Gelin biz idareciler birleşelim ve asgari bir ortamda...
- Askeri mi? Bunu iyi demedin Sayın Dekan! Bilmiyor musun bizim telefonlar dinleniyor! Bak şimdi “Darbe” dedin “Askeri” dedin “Hükümet” dedin aldık mı başımıza belayı!
- Sayın Rektörüm askeri demedim asgari dedim!
- Ha askeri ha asgari ne fark eder Sayın Dekan! Sen telefonu kapat da polislerden önce evine git! Vallahi ajandana yazdığın kredi kartları borçlarını bile “Darbe için gerekli ödenekler” diye belge niyetine kullanır bunlar!
Veli Bayrak
ÖNCEKİ HABER

‘Keşke Rıfat Ilgaz daha çok hapishanede yatsaydı’

SONRAKİ HABER

Ay’a ilk inen Sovyetler’miş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...