07 Temmuz 2009 00:00

Bebek ölümleri yeniden yargıda

TEPECİK Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 bebeğin ölümüyle ilgili soruşturmaya ikinci kez izin verilmemesi üzerine aileler harekete geçti.Konak Kaymakamlığı’nın...

Paylaş

TEPECİK Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 bebeğin ölümüyle ilgili soruşturmaya ikinci kez izin verilmemesi üzerine aileler harekete geçti.
Konak Kaymakamlığı’nın, Tepecik Hastanesi Yeni Doğan Prematüre Kliniğinde geçen yıl eylül ayında 13 bebeğin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı’nın da aralarında bulunduğu 33 kişi için ikinci kez soruşturma izni vermemesi üzerine, bebeklerini kaybeden aileler yeniden İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ile ailelerin avukatları, İzmir Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, kaymakamlığın kararını, ölüm olaylarındaki belirsizlikler tam olarak kaldırılmadan ‘eksik inceleme’ sonucunda verildiği gerekçesiyle iptal etti.
İptal kararının ardından Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Gülşen Yılmaz, rapor hazırladı. Konak Kaymakamlığı, rapor doğrultusunda 33 memur için yeniden soruşturma iznine yer olmadığına karar verdi.
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Prematüre Kliniği’nde ‘Tuana’ ve ‘Aleyna’ ismini verdikleri ikiz bebeklerini kaybeden Perihan-Mehmet Emin Bilinmiş çiftinin Avukatı Hüseyin Karaboğa, davanın takipçisi olduklarını söyledi. “Kaymakamlığın, soruşturma iznini vererek, gerçeğin yargılama sonucunda ortaya çıkmasına imkan sağlamasını beklerdik” diyen Karaboğa, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını bildirdi.
13 BEBEK ÖLMÜŞTÜ
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçen yıl eylül ayında peş peşe bebek ölümleri yaşanmış, sayının kısa sürede 13’e ulaşması üzerine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantinaya alınarak, yeni bebek kabulü durdurulmuştu.
Ölen 8 bebekten Adli Tıp Başkanlığı’nda parça alınmış, bazı cesetler, defnedildikten sonra incelenmek üzere mezardan çıkarılmıştı. Tepecik Hastanesi’ndeki bebek ölümlerinin araştırılması için, Sağlık Bakanlığı’nca Bilim Kurulu oluşturulmuştu.
Adli Tıp Kurumu’nda bebeklerden alınan beyin omurilik sıvısı, kan, akciğer ve karaciğer örnekleri, EÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’nda incelenmiş, bazılarında ‘entero bakteriyel klose’ adlı bakteriye rastlanmıştı. İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, söz konusu bakterinin ölüme neden olabildiğini, problemin ‘mama ve mamanın hazırlanma şekli’ olduğuna ilişkin ihtimalin de yüksek olduğunu açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi’nde 9 ay önce iki gün içinde 13 bebeğin ölmesiyle ilgili raporunu, CHP’li Canan Arıtman’a da gönderdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Üçüncü köprü çoktan yola çıktı mı?

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...