07 Temmuz 2009 00:00

DÖNÜŞÜM

Alman Parlamentosu 2 Temmuz günü Afganistan’da “Barış Gücü” bünyesindeki askeri birliklerinin görev alanını genişletme kararı aldı. İki AWACS erken uyarı uçağı ve 300 Alman askeri daha Afganistan hava sahasındaki keşif uçuşlarında görev alacak.

Paylaş

Alman Parlamentosu 2 Temmuz günü Afganistan’da “Barış Gücü” bünyesindeki askeri birliklerinin görev alanını genişletme kararı aldı. İki AWACS erken uyarı uçağı ve 300 Alman askeri daha Afganistan hava sahasındaki keşif uçuşlarında görev alacak.
Böylece Afganistan’da görevlendirilen Alman askerlerinin sayısı 3 bin 900’e çıkacak. Ayrıca 20 Ağustos günü Afganistan’da yapılacak genel seçimleri “güvenceye almak” için 600 Alman askeri takviye olarak gönderilecek ve asker sayısı 4 bin 500’e çıkacak.
Alman hükümeti iki AWACS uçağının gönderilmesini “hava trafiğini düzenleme ihtiyacının artmasıyla” açıklıyor. Buna göre son aylarda sivil ve askeri uçaklar birçok kez ciddi bir kazadan kıl payı kurtulmuşlar. 2008 yılında Afganistan’da 60 bin sivil uçuş yaşanırken askeri uçuşlar yüzde 25 artarak 315 bine çıkmış.
Almanya’da iki AWACS uçağının Afganistan’a gönderilmesi her ne kadar sadece “trafik polisliği” yapacakmış gibi şirin gösterilmeye çalışılsa da bu gerçeği yansıtmıyor. Gerçek olan Afganistan’daki direnişin giderek güçlendiği ve işgal kuvvetlerinin geçmişten çok daha fazla hedef haline geldiğidir.
Nitekim bu uçaklar “trafik polisliği” yapmak üzere değil, savaşı yönlendirmek üzere yapılmıştır. 10 saat yakıt ikmali olmaksızın havada kalabilen, saatte 800 kilometre hızla uçan, 500 kilometrekare bir alanı izleyebilen ve düşman güçleri tespit edip anında dijital fotoğrafları kumanda merkezine iletebilen ve askeri güçlerin bu bölgelere sevk edilmesini sağlayan AWACS’lardan daha fazla bölgeye gönderilmesi sadece savaşın şiddetlendiğini gösteriyor.
Diğer yanda işgal güçlerinin saldırıları altında katledilen sivillerin haddi hesabı yok. Daha doğrusu bir istatistik dahi tutulmuyor. Resmi verilere göre Mayıs ayında gerçekleşen bir saldırıda “yanlışlıkla(!)” 20 ila 140 arası sivilin katledildiği söyleniyor. Kısacası işgalciler katlettikleri sivilleri sayma zahmetine bile girmiyorlar.
Fakat düğünleri havadan bombalayan, yolcu otobüslerini ve kervanlarını yaylım ateşine tutan işgal güçlerine karşı öfke de büyümekte ve direniş katlanmaktadır.
Almanya’dan gönderilecek AWACS’larla ilgili işin diğer yanı ise bu uçakların nerede konuşlandırılacağı sorunu. Alman Savunma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre uçaklar bütün mürettebatı ve teknik personeliyle birlikte Konya’da konuşlandırılacak. Türkiye (Konya Ovası) hava sahasını İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına açan ve dolayısıyla Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırıların suç ortağı olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti şimdi de Afganistan’daki katliamlara daha fazla suç ortağı olacak!
Daha yüksek sesle diyoruz çünkü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti zaten Afganistan konusunda suç ortağıdır! 2001 yılının sonundan bu yana emperyalistlerle birlikte Afganistan’ın işgal edilmesinde yer almaktadır.
TBMM, “Dost ve kardeş ülke Afganistan’a yardım etmek, onlara Türk milletinin sevgi ve şefkatini göstermek için” 10 Ekim 2001 tarihinde aldığı 722 sayılı Karar ile TSK’nın Afganistan’da görev alması konusunda hükümete yetki vermiştir bilindiği gibi.
Emperyalistler Afganistan’dan vazgeçemezler. Bu sadece aralarında Türkiye’nin de olduğu bütün Ortadoğu’nun yeniden parsellenmesini içeren “BOP” planıyla ilgili değil. Aynı zamanda başta Çin ve Hindistan olmak üzere bütün Güney Asya’yı daha fazla kıskaca almak isteyen batılı emperyalistler için bir zorunluluktur. Emperyalistlerin Afganistan’daki her başarısı bölgede daha büyük bir savaş tehlikesinin arttığı ve Türkiye’nin de bu savaş içinde heder olması anlamına gelmektedir.
Bu nedenle artık çokta fazla gündemimize girmeyen Afganistan işgaline karşı her yerde mücadeleyi yükseltmek ve işgal güçlerinin başta Afganistan ve Irak olmak üzere bütün Ortadoğu’dan defolması için çaba harcamak gerekiyor.
SERDAR DERVENTLİ
ÖNCEKİ HABER

Yeniden başlayabilecekler mi?

SONRAKİ HABER

Öğretmen öğretmeni öldürüp intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa