07 Temmuz 2009 00:00

Yeniden başlayabilecekler mi?

Rusya ile ilişkileri “sıfırdan başlatmak” isteyen ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret için dün Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Paylaş

Rusya ile ilişkileri “sıfırdan başlatmak” isteyen ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret için dün Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Başbakanı Vladimir Putin ile görüşecek olan Obama, iki ülke arasında özellikle önceki ABD Başkanı George W. Bush döneminde bozulan ilişkileri onarmaya çalışacak.
GÜNDEM YOĞUN
Obama’nın ziyareti sırasındaki gündem maddelerinin en önemlilerini, Doğu Avrupa’daki füze kalkanı projesi, NATO’nun özellikle eski Sovyet coğrafyalarına genişlemesi, Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması (START 1), uzayın silahsızlandırılması, Afganistan ve Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği oluşturuyor.
Rusya, Obama’nın ziyaretinden önce, Afganistan’a gönderilecek ABD silahları için hava ve kara sahasını açarak jest yapmıştı.
START ANLAŞMASI TAMAM
İki ülke heyetleri, uzun süredir yürüttükleri yeni START anlaşmasının taslak metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan adı açıklanmayan bir kaynak, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, iki ülke heyetleri arasında yürütülen görüşmelerde anlaşma taslağının metni üzerinde uzlaşıya varıldığını söyledi.
Uzun menzilli nükleer silahların sayısını belirleyen START-1 anlaşması aralık ayında sona erecek ve yeni anlaşma START-1’in yerini alacak.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

UZLAŞMALARI ZOR OLAN ALANLAR

SONRAKİ HABER

DÖNÜŞÜM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...