07 Temmuz 2009 00:00

Goodyear üretime bir ay ara verdi

LASTİK-İŞ Sendikası’nın örgütlü olduğu Goodyear, Adapazarı ve İzmit Fabrikaları’nda 1 ay üretimi durdurarak, işçileri yıllık izne çıkardı. Sektörde daralma ve üretim düşüklüğünü bahane gösteren işverenler faturayı işçiye kesmeye devam ederken hükümetin kriz önlem paketleri de işe yaramadı.

Paylaş

LASTİK-İŞ Sendikası’nın örgütlü olduğu Goodyear, Adapazarı ve İzmit Fabrikaları’nda 1 ay üretimi durdurarak, işçileri yıllık izne çıkardı. Sektörde daralma ve üretim düşüklüğünü bahane gösteren işverenler faturayı işçiye kesmeye devam ederken hükümetin kriz önlem paketleri de işe yaramadı. Daha çoğunu isteyen işverenler, sakin geçen zamanın ardından yeniden üretime ara vermeye başladı. Lastik devleri krizin yansımalarının hissedildiği 2008 Eylül ve Ekim aylarının hemen ardından işçi çıkarmalara başlamış, uzun süreli duruşlar gerçekleştirmişti.
DAHA ÖNCE DE DURMUŞTU
Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Goodyear talep daralması ve hafta tatillerinin pazara dönmesi gerekçesiyle 1 Temmuz itibariyle 1 ay üretime ara verdi. 2008 Aralık ayında da üretime 1 ay ara veren Goodyear, İzmit’ten 110 Adapazarı fabrikasından ise 160 olmak üzere toplam 270 işçiyi işten çıkarmıştı. İşten çıkarmalarda emekliliği gelenlere öncelik tanınacağı söylemiş, ancak 270 işçinin ardından Adapazarı Goodyear fabrikasından yine aynı gerekçeyle 28 işçinin daha işine son verilmişti.
1150 İŞÇİ 1 AY TATİLDE
1 Temmuz’da sessiz sakin üretime yeniden ara veren Goodyear, Adapazarı fabrikasından 700, İzmit fabrikasından ise 450 işçi olmak üzere toplam 1150 işçiyi izne çıkardı. İzinlerin 15-16 günü yıllık izinlerden mahsup edilecek. Geriye kalan 15 gün ise 6 günü ücretli izin 6 günü ise ücretsiz izin olarak kullandırılacak, 3 günü hafta tatiline sayılacak. Bu durum sadece eski işçiler için geçerli. Kıdemi 5 yıldan az olan işçiler daha önceki duruşlar nedeniyle yaklaşık 15 gün ücretsiz izne çıkarılacak. İşçiler, 1 Ağustos tarihinde iş başı yapacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Lastik-İş Sendikası Kocaeli Şube Mali Sekreteri Erol Erdem, duruşların pazardaki daralmanın yanı sıra hafta tatillerinin pazara dönmesi nedeniyle yaşandığını belirtti. (KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

Semt pazarı özelleştirildi, pazar esnafı mağdur oldu

SONRAKİ HABER

‘Madımak müze olana dek acımız dinmeyecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...