07 Temmuz 2009 00:00

Semt pazarı özelleştirildi, pazar esnafı mağdur oldu

ESENYURT Belediyesi, yaklaşık on yıldır her cumartesi günü kurulan Mehterçeşme semt pazarını özelleştirdi.

Paylaş

ESENYURT Belediyesi, yaklaşık on yıldır her cumartesi günü kurulan Mehterçeşme semt pazarını özelleştirdi. Yap-İşlet-Devret modeli ile özel şahıslara kamu arazisi üzerinde pazaryeri yaptıran belediye, esnafı ‘Para almayacağız, tezgahlarınızı yeni pazaryerine kuracaksınız’ gibi vaatlerle ikna edip imza da alarak, pazarı özelleştirdiği yere taşıdı. Pazarcılar Derneği’nin ‘Tezgahlarınızı açmayın’ uyarılarına rağmen belediyenin sözüne güvenerek tezgahlarını açan pazarcılar, bir hafta sonra acı gerçekle karşılaştılar.
Yeni pazarın patronu, pazaryerlerini 7 bin 500 ile 15 bin TL gibi fiyatlardan satışa çıkardı. Alamayanlardan ise kira ve işgaliye parası talep etti. Oldubitti ile karşılaşan pazar esnafı ise bu duruma tepkili. Görüştüğümüz esnaflar, belediyenin yandaşlarına bedava pazaryeri dağıttığını ama gerçek esnafın mağdur olduğunu düşünüyorlar.
On yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Ali Doğan, belediyenin bu uygulamayla işini elinden almak istediğini ve hakkını gasp ettiğini belirterek, “Bütün pazar esnafı bu duruma tepkili, kimsenin ekmeğimizle oynamasına izin vermeyeceğiz” dedi.
İstanbul’a geldiğinden beri pazarcılık yaptığını belirten Özgül Tekeli ise “Elimdeki ekmeğim de gidiyor. Bütün ömrümü pazarlara verdim. İşimi kaybedersem çocuklarımı evimi nasıl geçindiririm?” diye konuştu
Ancak borçlarla yaşayabildiğine dikkat çeken Serap Nur Yıldırım, evini geçindirmek için sabahın köründen akşama kadar zor koşullar altında çalıştığını dile getirerek, “On, on beş bin lira para istiyorlar, ben bu parayı nereden nasıl bulacağım? Aç mı kalacağız?” şeklinde tepki gösterdi.
“Öncelik, belgesi olan esnafın olmalıdır” diyen Faruk Mendeşoğlu, “Ama belediye böyle yaklaşmıyor. Pazarın açılışına belediye başkanı geldi, bir arkadaşımız, ‘Hayırlı olsun pazaryeri güzel olmuş. Ama biz eziliyoruz’ demeye kalmadı; Başkan Nemci Kadıoğlu, ‘Sen de kimsin?’ dedi. arkadaşımız ‘Pazar esnafıyım’ deyince başkan ‘Ha s….tir, sen de kim oluyorsun?’ diye karşılık verdi. Arkadaşımız ağlamaklı bir şekilde uzaklaştı” diye konuştu
Tahtalara baktığını belirten Nayif Abacan, “Pazarcılar zor durumda. Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu, pazar esnafını, hatta Pazarcılar Derneği yöneticilerini muhatap almıyor” diyerek derneğin yasal yollara başvurduğunu ve pazarcı esnafın boyun eğmeyeceğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Eğitim parası izdihamı

SONRAKİ HABER

Goodyear üretime bir ay ara verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...