08 Temmuz 2009 00:00

Onlar balık tutmasını biliyor ama balık yok

Hemen her hükümetin vazgeçilmezleri arasında yer alır istihdam paketleri, siyasiler bir araya gelir, dertlerimize derman olur birkaç ay içinde hazırladıkları bu paketlerle.

Paylaş

Hemen her hükümetin vazgeçilmezleri arasında yer alır istihdam paketleri, siyasiler bir araya gelir, dertlerimize derman olur birkaç ay içinde hazırladıkları bu paketlerle.
Geçtiğimiz ay açıklanan 20 maddelik pakette onlardan biri işte. Hükümetimiz çözmüş bütün sorunlarımızı, bir kere daha biz fark etmeden. Nasıl olduğunu herkes hatırlar herhalde. Meslek edindirme kursları ve staj programları.
Hal böyle olunca, hazırlanan bütün paketler boş çıkınca, birçok insan kendi istihdam paketiyle kaldığı yerden yola devam etmiş. Bu paketlerin içinde ne mi var?
Sabahın erken saatlerinde başlayıp geç saatlere kadar devam eden belirsiz mesai saatleri,
Her an gelip, küçük sermayenize el koyacak olan zabıtalar ve sigortasız bir hayat. Peki kimler bu paketlerin sahipleri?
Elmadağ’da su satın aldığımız Ali, Gülhane de midyesini tattığımız Celalettin, İstiklal Caddesi’nde gramafonlarına baktığımız Nazik ve Sultanahmet’de portremizi çizdirdiğimiz Halil amca.
Onlar belediyelerin büyük düşmanları, onlar kayıt dışı. Onlar sokaklarda iki adımda bir karşılaştığımız, kendi istihdam paketleriyle kendi işlerini yaratan işsizler… Onlar seyyar satıcı…
Taksim’in ara sokaklarında gramafon ve çeşitli ev aksesuarları satan Nazik de onlardan biri. Daha önce iki tekerlekli bir el arabasıyla kartonculuk yapan Nazik kartonculuktan kazandığı parayla bu kez dört tekerleklik bir el arabası satın almış ve başlamış Beyoğlu’nda sokak sokak gezmeye.
Nazik’in arabasında yok yok! Kitap, gramafon, darbuka, vitrin süsleri, takı yani aklınıza gelebilecek her türlü aksesuar. Bu işte daha yeni olduğundan ağabeyi de yardıma geliyormuş arada sırada “Zaten bu işi de ağabeyimden öğrendim” diyor.
İstiklal Caddesi’nde durması imkansızmış Nazik’in “Zabıta görürse içindeki eşyalarla arabamı alır buda benim için büyük zarar” diyor ve ekliyor “Aslında izin verseler pek sıkıntım olmaz.”
Biz daha sormadan, cevap veriyor sormadığımız birçok soruya. “Tabii ki de başka işlere başvurdum, adresimi telefon numaramı bıraktım, bana döneceklerini söylediler ama bugüne kadar geri dönen olmadı.” diyor. Oysa iş olsa bugünden hazır Nazik, garsonluk komicilik ya da temizlik yapmaya.
Her gün satış yapamıyor Nazik “Hiç iş yapmadan eve gittiğim günler çok” diyor ama güzel iş yaptığı günleri söylemeyi de unutmuyor. Bütün seyyar satıcılar gibi oda en çok zabıtalardan şikayetçi “Bizi gördükleri yerde başlıyor kovalamaca, onlar kovalıyor biz kaçıyoruz.” Neyse ki meslektaşlarına göre daha şanslı Nazik şimdiye kadar hiç kaptırmamış ne arabasını ne de mallarını.
“Şimdi yaz, havalar sıcak çalışmak daha kolay, kışın ne yapıyorsun zor olmuyor mu?”diye soruyoruz . Beklediğimiz gibi sıralamıyor, kışın çalışmanın zorluklarını, ardı ardına. Tek şikayeti yokuşlar. “Kışın yokuşları çıkmak daha bir zor” diyor Çünkü ayağında platin var Nazik in aslında bu işi yapmamalı “Ama ekmek için, yaşamak için” diyor.
YARIN: Çalışmak güzel şey!

O DA İSTİHDAM EDİLEMEYENLERDEN
Celalettin 26 yaşında, o da Yılmaz ağbinin komşusu. Gülhane’nin kapısının önünde bir haftadır midye satıyor. Evli hatta birde çocuğu var!
“Daha önce ne iş yapıyordun?” diye soruyoruz; bir tekstil atölyesinde makineciymiş Celalettin ama bir hafta önce kapanmış iş yeri. O da midye satmaya başlamış. Midyeleri eşi yapıyor Celalettin de satıyor. Yani Başbakan’ın dediği gibi balık tutmasını bilmediğinden değil, denizde balık olmadığından, o da midye satıyor.
Peki geçimini sağlayabiliyor mu Celalettin?
“Tam olarak değil, üç kişilik bir aileye bakıyorum, tabii ki de yetmiyor ama bir şekilde idare ediyoruz” diyor. Son olarak Hükümetin hazırladığı istihdam paketi size uğradı mı diye soruyoruz. Belli ki oda istihdam edilemeyenlerden.”Başbakanımız sadece kendi çevresine iş bulur bununda bize bir faydası yok” diyor
ÖNCEKİ HABER

NE SİGORTAMIZ VAR, NE GÜVENCEMİZ!

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...