08 Temmuz 2009 00:00

TURK-iŞ TiS’i iMZALADI

TÜRKİYE GENELİNDE YAPILAN BİR SAATLİK İŞ BIRAKMA EYLEMLERİNİN ARDINDAN TÜRK-İŞ HÜKÜMETLE ANLAŞTI

Paylaş

Kamu toplusözleşme görüşmelerinde Türk-İş ile hükümet anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma gereğince işçi ücretlerine birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 5.5 zam yapıldı.
Tüm yurt genelinde dün sabah yapılan bir saatlik iş bırakma eyleminden bir kaç saat sonra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile bir araya gelen Türk-İş Kordinasyon Kurulu, çerçeve anlaşmasını imzaladı. Devlet Bakanı Yazıcı ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, dün akşam saatlerinde basına yapılan anlaşma ile ilgili ayrıntılı bilgileri verdiler. Anlaşmada işçi ücretlerine birinci yıl 3+5.5, ikinci yıl 2.5+2.5 oranında zam yapılırken, enflasyonun bu rakamları geçmesi durumunda aradaki farkta ödenecek. Ayrıca düşük ücret alan işçilere 60 TL seyyanen zam yapılacak.
Bu toplusözleşmeden 241 bin 153 işçinin yararlanacağını ifade eden Yazıcı, Çaykur, Tekel, THY gibi sendikal sorunlar nedeniyle toplusözleşme masasına oturamayan işçilerinde bu rakamlardan yararlanacağını kaydetti. Gelen bir soru üzerine Yazıcı’nın, “Biz işçilerin sokağa dökülmesini istemiyiz. Elbette haklarını arasınlar, bu doğaldır ama ortalığı karıştırmak isteyenler de var. Onlar bu anlaşmaya üzülecekler” diye yanıt vermesi dikkat çekti.
BİR NOKTADA ANLAŞMALIYDIK
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise imzalanan toplu sözleşmeyi şöyle değerlendirdi, “Bu oranlar kayıplarımızı tam olarak karşılamıyor ama sonuçta bir pazarlık yapıyoruz ve bir noktada anlaşmamız gerekiyordu. Biz toplusözleşmelir ilk günden beri masa başında bitirmek gerektiğini söylüyorduk ve bunun için çaba sarf ediyorduk. Bu süreçte arkamızda olan teşkilatımıza, destek veren sendika ve meslek örgütlerine teşekkür ediyoruz.” Bugün yeni eylem kararlarını almak için toplanacak Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun da ileri bir tarihe ertelendiğini belirten Kumlu, bu rakamlara sadece Türk-İş yönetiminin değil Türk-İş Kordinasyon Kurulu’ndaki sendika başkanlarının da onay verdiğini ifade etti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Kamu işçileri bir saat iş bıraktı

SONRAKİ HABER

‘Tüketicilerin onuruyla oynayarak sürdürülen kampanya’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...