08 Temmuz 2009 00:00

İstanbul’da Başbakan’a tepki

İSTANBUL’da sabah iş bırakan işçilerin ortak eylem alanı Küçükyalı’da bulunan Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’ydü. Saat 11.00’de burada toplanan Türk-İş’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri...

Paylaş

İSTANBUL’da sabah iş bırakan işçilerin ortak eylem alanı Küçükyalı’da bulunan Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’ydü. Saat 11.00’de burada toplanan Türk-İş’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, iş bırakan karayolu işçilerine destek verdi. Müdürlük önüne kadar, “Genel grev genel direniş”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganlarıyla yürüyen işçilere, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.
Müdürlük önünde ilk açıklamayı yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Başbakan’ın partisinin Sakarya İl Kongresi’nde yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. “Başbakan bize ‘greve çıkın’ diyerek rest çekti. Biz de bu resti gördük” diyen Büyükkucak, bugün Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan daha büyük eylem kararları çıkmasını beklediklerini ifade etti.
Daha sonra söz alan Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan da Başbakana tepki gösterdi. 1988 yılında Darphane grevinde işçilere destek veren Başbakan’ın, bugün işçi haklarını geri götüren, onları açlığa yoksulluğa iten politikaların üreticisi olduğunu iade etti. Kendilerine dayatılan teklifi kabul etmeyeceklerini, her türlü eyleme hazır olduklarını söyleyen Arcan, “15-16 Haziran, ‘89 Bahar eylemleri, ‘95 vizite eylemleri bizlerin yol haritamızdır” diye konuştu. Bu arada Demir Yol-İş’in Haydarpaşa Tren Garı’nda iş bırakma eylemini yapmaması, işyeri temsilcilerinin işyerinde olmaması dikkat çekti.
GENEL GREV ÇAĞRISI
Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda yapılan iş bırakma eyleminde, genel grev çağrısı yapıldı.
Pendik İstanbul Askeri Tersane Komutanlığı’nda çalışan 2 bin işçi yolu trafiğe kapatarak alkış ve sloganlarla 1 saat iş bıraktılar. Harb-İş üyesi işçilerin tamamı eyleme katıldılar. Harb-İş Anadolu Şube Başkanı Hüseyin Över, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun alacağı yeni eylem kararlarıyla mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
Çapa Tıp Fakültesi’nde bir araya gelen Tez Koop-İş üyesi işçiler, sabah 07.30’da iş başı yapmayarak Monoblok binası önünde toplanmaya başladı. “Yüzde 47 ile seçtik, yüzde 100 yoksullaştık”, “İşte AKP, otobüse yüzde 15, Maaşıma yüzde 3” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde, “Hükümet zammını al başına çal” sloganı atıldı. Burada konuşan Tez Koop-İş 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, talepleri karşılanana kadar yaptıkları eylemlerin büyüyerek devam edeceğini kaydetti. Özkaraca, Türk-İş Başkanlar Kurulu’na seslenerek, “İşçilerin haklarını savunmak için daha etkili eylem kararları alın. Eğer yapmazsanız, bizler sizden izin almayacağız. Sokaklara çıkacağız” dedi.
Eyleme, KESK’e bağlı sendikalar da destek verdi. KESK Dönem Yürütmesi adına konuşan Ebru Erbulan, baskıların emeğiyle geçinenleri yıldıramayacağını söyledi.
Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi’nde ise poliklinik bölümü çalışanları iş bırakma eylemi yaptılar.
HAKKIMIZI ALANLARDA ALIRIZ
Kamu toplusözleşme görüşmelerinde Türk-İş ile hükümet arasında anlaşma sağlanamaması üzerine Türk-İş’in aldığı bir saat işe geç başlama eylemine Gölcük tersane işçileri yoğun katılım gösterdi. Eylemde konuşan Harb-İş Kocaeli Şube Başkanı Haldun Kurubacak, insanca yaşam koşullarının sağlandığı taktirde toplusözleşmeyi masada bitirmeyi istediklerini belirterek, “Ancak Başbakan işçileri görmezden gelen tavrını sürdürürse, alanlara çıkıp mücadele ederek de haklarımızı da almayı biliriz” diye konuştu. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Kamuda 1 milyon 17 bin memur var

SONRAKİ HABER

Kamu işçileri bir saat iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...