08 Temmuz 2009 00:00

Davutoğlu: Çin’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’de meydana gelen olayları derin bir üzüntü ve kaygıyla izlediklerini söyledi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin’de meydana gelen olayları derin bir üzüntü ve kaygıyla izlediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. İstanbul’da bugün gerçekleştirilecek Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek İstişare Toplantısı öncesinde İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda bir araya gelen iki bakanın görüşmesinin ardından, ortak bir basın açıklaması yapıldı.
Davutoğlu, iki günden beri Çin’de yaşanan olaylar ve Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çin’de 150 kişinin öldürüldüğünü ve 800 kişinin yaralandığını ifade eden Bakan Davutoğlu, Çin hükümetine çağrıda bulunarak, olayların sorumluları bir an önce tespit edilerek, bölgede barış ve huzurun yeniden sağlanmasını istedi.
Türkiye olarak olayları yakından takip ettiklerinin altını çizen Davutoğlu, “Çin ile ilişkilerimiz son dönemde iyi bir durumda. Ümit ederiz ki bu gerilim durur. Bölge için gerçekleşecek huzur için hükümet olarak hazırız” dedi.
ROL İSTEDİ
Son dönemde Ortadoğu’da meydana gelen gelişmeleri de ele alan Davutoğlu, “Bölgede sorunların çözümünde rol almaya hazırız. Ortadoğu’nun bir risk alanı olmasını istemeyiz. Bölgenin nükleer ve kimyasal silahlardan arındırılması gerekir” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid Al Nahyan ise İran’ın barışçıl yollarla nükleer enerji üretimi hakkına sahip olduğunu, ancak bunu yaparken de komşularının rızasını alması gerektiğini söyledi.
“İran ile ilgili bazı ülkelerin kuşkuları olabilir” diyen BAE’li bakan, İran’ın uluslararası toplumu, çalışmaları hakkında bilgilendirmesi gerektiğine dikkat çekti. Nahyan, Uluslararası toplumun da İran’ın çalışmalarına saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.
İki bakana ayrıca, İngiltere ve İran arasındaki ilişkiler de soruldu. Davutoğlu, bu soruya “Biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Her iki ülkeyle de dostane ilişkilerimiz var. Bu tansiyonun fazla yükselmemesi için olumlu temaslarla katkıda bulunacağız. İki ülkenin de karşılıklı saygı içerisinde birbirlerinin içişlerine karışmadan bu sorunu kısa sürede çözmesini umuyoruz. İnşallah tansiyon yükselmeden gerginlik durur” yanıtını verdi. BAE’li Bakan Nahyan ise gerginliğin diyalogla çözülmesi gerektiğini kaydetti. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan tazminat zenginliğine koşuyor

SONRAKİ HABER

Randevu muamması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa