08 Temmuz 2009 00:00

Operasyonlar tarımı yok ediyor

BÖLGEDE giderek artan askeri operasyonlar, tarım ve hayvancılık yapan köylüleri mağdur ediyor. Operasyonlar nedeniyle, tarım ve hayvancılık gibi bölgenin temel geçim kaynaklarının...

Paylaş

BÖLGEDE giderek artan askeri operasyonlar, tarım ve hayvancılık yapan köylüleri mağdur ediyor. Operasyonlar nedeniyle, tarım ve hayvancılık gibi bölgenin temel geçim kaynaklarının yok edildiğini belirten Tunceli Ziraat Odası Başkanı Mazlum Arslan, geçim kaynaklarının yok olmasının köylerden kentlere yeni bir göç dalgası riskini de doğurduğuna dikkat çekti.
Askeri operasyonların yoğun olarak yapıldığı Tunceli’de, 1994 yılından sonra yaşanan askeri operasyonlardan dolayı köylerin boşaltılması ile birlikte, bölgenin temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık bitme aşamasına geldi. Tunceli Ziraat Odası Başkanı Mazlum Arslan, Tunceli’nin sanayinin olmadığı tek il olduğunu söyledi. Yaşanan çatışmalarla birlikte hammadde üretiminde düşüş yaşandığını anlatan Arslan, özelleştirme ve hammadde bulunamaması nedeniyle var olan fabrikaların da kapandığını kaydetti.
Sanayisi olmadığı halde Tunceli’nin tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomisi olduğunu kaydeden Arslan, tarım ve hayvancılığın insanların bulunduğu yaşam şartlarına ve huzur ortamına bağlı olarak geliştiğini belirtti. Arslan, 12 Eylül darbesinden sonra ilde her anlamda yaşanan sıkıntıların tarım ve hayvancılık alanında da yaşandığını söyledi. Arslan, üretimin durma nedenlerinden birinin de sağlık, eğitim ve üretim imkanlarının yetersizliği olduğunu belirtti.
Üretimdeki düşüşün diğer bir nedeninin ise devletin, tarıma ve tarımsal alanda çalışan çiftçiye yeterince destek vermemesi olduğunu ifade eden Arslan, oda olarak taleplerinin mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesi olduğunu söyledi.
Arslan, çiftçinin ürettiği malın emeğinin çok altında olduğunu söyledi. Arslan, Tarım Bakanlığı tarafından çiftçiye düşük miktarda bütçe ayrıldığını belirtti. (Tunceli/DİHA)
Songül Adsız
ÖNCEKİ HABER

Tutuklanan sendikacılar serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Yaralı işçiler: Bölgede operasyon vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...