08 Temmuz 2009 00:00

Dünya Ilısu’yu terk etti sıra Türkiye’de

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı için finansör olan ülkelerden Almanya, Avusturya ve İsviçre, finansman için gerekli koşulları yerine getirmek üzere Türkiye’ye tanınan sürenin önceki gün sona ermesinin...

Paylaş

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı için finansör olan ülkelerden Almanya, Avusturya ve İsviçre, finansman için gerekli koşulları yerine getirmek üzere Türkiye’ye tanınan sürenin önceki gün sona ermesinin ardından projeden çekildiklerini açıkladılar. Finansör ülkeler, Hasankeyf’in kurtarılması ve bölge halkına istihdam sağlanması başta olmak üzere 153 maddeden oluşan taleplerine karşılık verilmemesi üzerine geri çekildiklerini belirttiler.
Hasankeyf’te bulunan binlerce yıllık tarihi mirası sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na karşı birçok eylem yapılmış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise Hasankeyf’e baraj yapılmasını istemeyenleri “Bölücü olmak ve dış mihrakların oyununa gelmekle” suçlamıştı. Buna rağmen aralarında Sezen Aksu, Tarkan, Orhan Gencebay, Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal gibi isimler de yapılan eylemlere destek vermişti. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Üyesi Diren Özkan, 3 ülke hükümetinin Ilısu Baraj Projesi’nden çekilmeleri ile ilgili, “Haklı mücadelemizin büyük zaferi” dedi.
GECİKMİŞ KARAR
Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk, Avrupa ülkelerinin verdiği kararın gecikmiş bir karar olduğuna dikkat çekti. Ertürk, “Ilısu Barajı’nı yapacak konsorsiyumun bir kez daha dağılmış olması, Ilısu projesinin baştan yanlış tasarlanmış bir fikir olduğunu kanıtlıyor. Artık bu kadar bilimsel ve teknik veri varken Türkiye’nin bu barajın yapımında ısrar etmesi mümkün değildir. Talebimiz, Türkiye’nin de bir an önce bu projeyi durdurmasıdır ve Hasankeyf’i UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil etmesidir” dedi.
KAMPANYA SÜRECEK
Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ise, Avrupa’nın, 100 bine yakın insanın sesini duyduğunu belirterek, “Doğa Derneği’nin Hasankeyf’in yok edilmesine olan itirazı Türkiye’de ve dünyada büyük destek bularak kamu vicdanını harekete geçirmiştir. Doğa Derneği, bundan sonra atılabilecek en doğru adımın Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye’nin doğa ve kültür mirasının korunması için bağımsız bir ulusal komisyon kurması ve Hasankeyf konusunun bu komisyon tarafından çözülmesi gerektiğini savunmaktadır. Tüm Türkiye’yi Hasankeyf’e Sadakat imza kampanyasına katılmaya çağırıyoruz. Doğa Derneği’nin kampanyası Türkiye Ilısu Barajı’ndan vazgeçene kadar sürecek” diye konuştu. (BATMAN)
ÖNCEKİ HABER

ÇETKODER’den antibiyotikli tavuk uyarısı

SONRAKİ HABER

Tutuklanan sendikacılar serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa