9 Temmuz 2009 00:00

Bir köye dört şeritli yol fazla değil mi?


3. köprü tartışmaları giderek alevlenirken, Hasdal’dan başlayarak Yassıören’e kadar ulaşan Ulaştırma Bakanlığı’nın 3. Köprüyle ilgili sunduğu altı alternatif yolun altıncısına denk gelen Kuzey Anadolu Otoyolu kafaları karıştırmaya devam ediyor. Gazete ve televizyonlarda ‘3. köprü’ yolu olduğu iddia edilen bu yolla ilgili Ulaştırma Bakanlığı açıklama yaparak iddiaları reddetti. Bakanlık yolun Arnavutköy’e bağlı Yassıören köyü için yapıldığını söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı yalanlaya dursun, bölgede yaşayan halk bu yolun üçüncü köprü yolu olduğunu söylüyor. Yolun güzergahını bile anlatan bölge halkı, güzergahı haritalardan takip etmeye başlamış. İstanbul’un önemli ve hassas bölgelerden birinde yer alan Kuzey Anadolu Otoyolu dört şeritli bir çevre yolu. Bu yolun üçüncü köprünün bağlantı yollarından biri olup olmadığı tartışılır ancak iki tarafı da ormanlarla ve önemli su havzalarıyla çevrili olan bu yolun doğaya şimdiden geri dönülmez zararlar verdiği kesin.
KIRKLARELİ TABELALARININ NE İŞİ VAR?
Üçüncü köprü bağlantı yollarından biri olduğu iddia edilen ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın Yassıören köyü için yaptığı bu yolun izini sürüyoruz...
Hasdal’dan yola çıkıyoruz, biraz ilerledikten sonra bizi Kemerburgaz, Göktürk tabelası karşılıyor. Hemen biraz daha ileride ise Kırklareli tabelası dikkat çekiyor. Yol boyunca ilerliyoruz ve Kırklareli tabelaları devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamasına dönersek aklımızda bazı soru işaretleri oluşuyor:
* Kuzey Anadolu Otoyolu Yassıören için yapılıyorsa Kırklareli tabelalarının bu yolda ne işi var?
* Zaten şehir merkezine ulaşımı sağlayan mevcut iki yolu olan 800 nüfuslu Yassıören için toplam dört şeritli yol fazla değil mi?
Konuyla ilgili görüş almak için yolun kendisi için yapıldığı öne sürülen Yassıören köyüne gidiyoruz. Yapılan yolun üçüncü boğaz köprüsünün Trakya bağlantı yolu olduğunu ileri süren köylüler, tarlalarını satmaya başlamış bile. Bakanlığın tarlalarının daha ucuza gitmesi için böyle bir açıklama yaptığını iddia eden Yassıörenliler, bu yolun öne sürüldüğü gibi kendi köyleri için yapılmadığını belirtiyor.
YOLU YAPIYORLAR AMA BİZİ DE BİTİRİYORLAR
İşte bu köylülerden biri de Canan Koç yaklaşık on yıldır bu söylentilerin olduğunu belirtiyor. Koç, üçüncü köprü bağlantı yollarının köylerinden geçeceğine emin. Köyde 170 hane olduğunu belirten Koç, köyün nüfusunun 800 kişi olduğunu da dile getiriyor. “Bizim burada zaten iki tane bağlantı yolumuz var. Hadımköy –Edirnekapı bir üçüncüye gerek yok” diye konuşan Koç, yapılacağı söylenen yolun tarlaları yok edeceğine dikkat çekiyor. Bunun da yok olmaya yüz tutan çiftçiliği toptan bitireceğini kaydeden Koç, köylülerin ise üç beş kuruş kazanmak için tarlalarını satışa çıkaracağını anlattı.
Köylülerin tarlalarının satmaya başladığını belirten İsmail Yılmaz, 100 bin TL değerindeki yerlerin 20 bin TL’ye satıldığına dikkat çekiyor. Hafta sonları köye tarla almak için çok gelen olduğunu kaydeden Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor. “Zaten 10 senedir bu yolun projesi çizilmiş, köyün aşağısından Tayakadın’dan, Göktürk’ten, Kemezburgaz’dan geliyor. Yol belli Tayakadın’a kadar geldi. Şu anda eski Edirne Asfaltında genişleme var, Arnavutköy’e bağlantı gene var. 10 senedir bilinen bir proje bu. Bölge biliyor zaten. Yolu yapıyorlar ama bizi de bitiriyorlar.” (İstanbul/EVRENSEL)

‘ASIL AMAÇ RANT SAĞLAMAK’
TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok, dört şeritli bu yolun bir köyün ihtiyacı için yapılmadığını kaydediyor. Yolun iki tarafındaki kazı ve doldurma alanlarının yoldan daha fazla alanı tahrip ettiğini söyleyen Sertok, Ulaştırma Bakanlığı’nın beyanlarının gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Yolun her iki yanında da ormanlık alanların olduğuna dikkat çeken Sertok, “Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda İstanbul’un su havzalarına ormanlık alanlarına en az zararı verecek güzergahtan geçirceğiz diyorlar, ama İstanbul’un kuzey ormanlarını harap ederek gidiyor yol. Eğer köprü yapılırsa bu yol gibi onlarcası yapılacak” dedi. Yolun yapılaşmayı körüklediğini vurgulayan Sertok, bunun önüne de hiçbir şekilde geçilemeyeceği uyarısında bulundu. İkinci köprü yapılırken ‘Sadece transit geçiş için’ yapıldığının söylendiğine dikkat çeken Sertok, ancak şimdi ikinci köprünün şehir trafiğinin içinde yer aldığını ifade etti. Sertok, üçüncü köprünün dekuzey ormanlarını talan ederek yapılaşmayı tetikleyeceğini vurguladı. Sertok, “Şu anda orman gibi, tarla gibi görünen yerler bir takım rantiyeciler tarafından ucuza kapatılıp daha sora arsaya dönüştürülüp, imara açılarak, bunun üzerinden rant oluşturmak için bu yatırımlar yapılacak” dedi.
Eylem Lodos

Evrensel'i Takip Et