09 Temmuz 2009 00:00

Sincan’da gergin bekleyiş

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Urumçi kentinde, Uygurlarla polis arasında yaşanan çatışmaların ardından dün tüm şehir “güvenlik ablukasına” alındı. Önceki gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen kente binlerce asker ve özel milis gücü gönderildi.

Paylaş

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Urumçi kentinde, Uygurlarla polis arasında yaşanan çatışmaların ardından dün tüm şehir “güvenlik ablukasına” alındı. Önceki gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen kente binlerce asker ve özel milis gücü gönderildi.
DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: ÖNLEMLER YASAL
Olaylar ve polisin müdahalesi hakkında basın toplantısı düzenleyen Urumçi Belediye Başkanı Jerla İsamudin, pazar günü başlayan olaylarda pazartesi akşamına kadar 156 kişinin hayatını kaybettiğini, 1080 kişinin de yaralandığını söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Urumçi’de patlak veren şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yasal ve haklı olduğunu iddia ederek, bu önlemlerin farklı etnik gruplara mensup halk tarafından da desteklendiğini öne sürdü. Çin Gang, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yasaların uygulanmasıyla görevli makamların bazı şüphelileri gözaltına almasının, halkın can ve mal güvenliğini korumayı amaçladığını söyledi.
Çin Komünist Partisi Sincan Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Vang Lıçüen de Çin Merkez Televizyonu’nda yayımlanan açıklamasında, “5 Temmuz’da Urumçi’de meydana gelen ciddi sabotaj ve şiddet olaylarından sonra durumun kontrol altına alındığını” belirtti.
Vang, Han milliyetinden bazı vatandaşların sokağa dökülmesiyle ilgili olarak, her milliyetten vatandaşa etnik çatışma yaratmak yerine, evine dönerek, asayişin bir an önce sağlanmasına katkıda bulunma çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

JINTAO G8’E KATILMIYOR
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, G-8 Zirvesi için İtalya’ya yaptığı geziyi kısa keserek ülkesine dönme kararı aldı. Çin resmi haber ajansı Şinhua’nın haberinde, “Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki olaylar nedeniyle resmi ziyaret amacıyla İtalya’da bulunan Hu Jintao’nun temaslarını tamamlayarak bu ülkeden ayrıldığı” kaydedildi.

ÇKP: SORUMLULAR İDAM EDİLECEK
Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı, Urumçi'deki olaylarda 156 kişinin ölümünden sorumlu kişilerin idama mahkum edilmesine çalışacaklarını belirtti.

ABD: ENDİŞELİYİZ
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “ülkesinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki etnik çatışmalardan derin endişe duyduğunu” söyledi. Clinton gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD olarak mevcut durumu anlamaya çalıştıklarını belirterek, en önemli konunun ise şiddetin sona erdirilmesi olduğunu dile getirdi. Clinton, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

RUSYA: ÇİN’İN İÇİŞLERİ
Rusya, Sincan’daki olayların ülkenin “içişleriyle” ilgili bir konu olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ayrılıkçı sloganlar kullanıp, etnik hoşgörüsüzlüğü tahrik ederek buradaki karmaşayı çıkaran kişiler, vatandaşlara saldırıp dövdüler, arabaları ters devirip yaktılar, dükkanları ve diğer binaları yağmaladılar” denildi.
Açıklamada, “Rusya’nın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçası olduğuna dair görüşünü ve bu olayları da çok net şekilde Çin’in içişleri şeklinde değerlendirdiğimizi teyit ederiz. Çinli yetkililer tarafından Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde hukuk sınırları içinde alınan önlemlerin, durumun hızlı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmasını ümit ederiz” ifadesine yer verildi.
ÖNCEKİ HABER

İnsanlık dramı üstünden Türkçülük

SONRAKİ HABER

İzmir’de sağlık cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...