09 Temmuz 2009 00:00

Sanayide düşüş sürüyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Mayıs Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Paylaş

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Mayıs Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 12.9, İmalat Sanayi sektörü endeksinde yüzde 19; Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksinde yüzde 5.5 azalış gözlendi.
Ocak ayında yüzde 21.3 azalan sanayi üretimi, şubat ayında yüzde 23.7’le rekor oranda düşüş kaydetti.
Sanayi üretimi, mart ayında yüzde 20.9, nisanda ise yüzde 18.5 azaldı.
İYİMSERLİK TEMELSİZ
Geçen yılın aynı ayına göre büyük bir düşüş yaşanmış olmasına rağmen, nisan ayına göre daha düşük bir küçülme yaşanmış olmasını olumlu yorumlayanlar, ekonominin toparlanma yönünde ilerlediğini savunanlar olduğu gibi bu iyimserliği temelsiz bulan uzmanlar da oldu.
Eleştiri getiren uzmanlar, açıklanan rakama iki açıdan yaklaştı. Birincisi, verinin küçülme beklentilerinin üzerinde gelmesi. Genel olarak beklenti ortalaması yüzde 15’ler düzeyindeydi. Yüzde 17’lik bir daralmanın, oluşturulmaya çalışılan psikolojik iyimserliği dağıttığı vurgulandı. “Yatırımlardan dolayı daralma gösteren Türkiye ekonomisi için olumsuzluk sürüyor” denildi.
İkincisi, “Bu rakam yüksek mi düşük mü” sorusu etrafında sürdürülen tartışma oldu. Mart ayında sanayi üretim endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 daralmıştı; nisan ayında ise bu oran yüzde 18.5 olmuştu.
Şimdi rakam daha iyi. Fakat buna rağmen şu eleştiri getiriliyor: “Giderek düşüyor gibi düşünülebilir ama bu doğru değil. 2008’in Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 7, Mayıs ayında yüzde 3.2 büyümüştü. Şimdi burada baz farkı var. Zaten geçen yıl mayıs ayında ekonomi iyiden iyiye yavaşlamıştı. O yavaşlamanın üzerine bir daralma gözüküyor. Buradaki baz etkisi çok önemli. Nisan ve mayıs ayını hem 2008 hem 2007 ile karşılaştırdığımız zaman, mayıs biraz daha kötü gözüküyor; bu da çok iyi değil. Bunun böyle olması, ‘Krizden çıkıyoruz, en kötüsü geride kaldı’ gibi hızlı bir yorum yapılmasını engelliyor.” (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Kuraklık mağdurlarının kredi borcu ertelensin

SONRAKİ HABER

Emekçilerden iyi haber yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa