09 Temmuz 2009 00:00

Köylüler: 5. karakol göçü getirir

İran sınırında bulunan Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen (Navri) köyüne, “sınır güvenliği” gerekçesiyle 5. karakol yapılıyor. Köylüler, yapılan karakollar nedeniyle, tek geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı yapamadıklarını belirttiler.

Paylaş

İran sınırında bulunan Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen (Navri) köyüne, “sınır güvenliği” gerekçesiyle 5. karakol yapılıyor. Köylüler, yapılan karakollar nedeniyle, tek geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı yapamadıklarını belirttiler. 5. karakolun da yapılması halinde ellerinde bulunan tek yaylanın da güvenlik bölgesi ilan edileceğini belirten köylüler, köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını söylediler.
Çaldıran ilçesine 27 kilometre uzaklıkta bulunan 120 haneli Sarıçimen (Navri) köyünde, daha önce yapılan Sarıçimen, Çimentepe, Güneş ve Osmanlı jandarma karakollarına yeni bir karakol daha ekleniyor. İran sınırında bulunan köyde “güvenlik gerekçesiyle” 5. karakolun yapılmasına başlandı.
Karakolların yapılmasıyla birlikte köyde tarım ve hayvancılığın tamamen bittiğini belirten Köy Muhtarı Mehmet Fatih Öztunç, yeni karakolların yapılması yerine, köyün sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti. Köylülerin ortak kullandığı alanların kalmadığını belirten Öztunç, “Her bahar korkuyla yaşıyoruz. Her an evimizi tarlamızı sel götürebilir. Kaymakama gidiyoruz bize ‘Sarıçimen köyüne ceza verdim’ deyip sorunlarımızı çözmüyor. Köyün ortak kullanım alanları bitirilmiş durumda. Bunun yanında su, elektrik, yol gibi birçok temel sorunlara bir türlü çözüm getirilmiyor. Artık huzurlu bir ortamda yaşamak istiyoruz” dedi.
5 KARAKOL VAR SU YOK
Karakolların yapılmasıyla birlikte tarım ve hayvancılığın tamamen bitirildiğine dikkat çeken köy sakinlerinden Zeki Avcıer, devletin tarım ve hayvancılık yaptıkları alanları ellerinden alarak karakollara ayırdığını dile getirdi. Karakolun yapılmasıyla birlikte kullandıkları arazilerin ellerinden alınacağını anlatan Avcıer, bu durum karşısında köyü terk etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Köye yeni bir karakol daha yapılmasına anlam veremediklerini belirten Vahap Akdemir ise devletin köylerine yaptığı tek yatırımın karakol olduğunu dile getirdi. Mehmet Sıddık Avcıer, “Askerler sürekli olarak köyü izliyor, çoluk çocuğumuz dışarı çıkamıyor, kadınlar gündüzleri nerdeyse hiç dışarı çıkamıyorlar. Köye giriş çıkışlarımızda devamlı kimlik kontrolü yapılıyor. Bu da yetmiyormuş gibi yeni bir karakol yapılması kararı alındı. Burada açık bir şekilde bizi köyden çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.
Başbakan’ın ‘Hiçbir köy yolsuz susuz kalmayacak’ sözlerini hatırlatan İkram Aldemir ise “Gelsin Sarıçimen’i görsün. Bizim köyde yol ve su yerine sürekli artan karakollar var. Güvenlik gerekçesi olamaz bu karakollar. Artık köyde nefes bile alamıyoruz” diye konuştu. (Van/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Bölgenin kene haritası çıkarılıyor

SONRAKİ HABER

Çalışmak güzel şey!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...