09 Temmuz 2009 00:00

Askerlerin koçerleri yayladan çıkardığı iddiası

ŞIRNAK’ın Beytüşşebap (Elkê) ilçesine bağlı Cevizağaç (Geznex) köyü civarındaki yayladaki koçerlerin askerler tarafından dövülerek çıkarıldığı iddia edildi. Askerlerin...

Paylaş

ŞIRNAK’ın Beytüşşebap (Elkê) ilçesine bağlı Cevizağaç (Geznex) köyü civarındaki yayladaki koçerlerin askerler tarafından dövülerek çıkarıldığı iddia edildi. Askerlerin, tampon bölge olduğu gerekçesiyle koçerleri yayladan çıkardığı ve bir çobanı yaraladığı iddia edildi.
Beytüşşebap (Elkê) ilçesine bağlı Cevizağaç (Geznex) köyü civarında bulunan yayladaki koçerlerin askerler tarafından çıkarılmak istendiği belirtildi. İsmini vermek istemeyen bir koçer, 3 gün önce geldikleri yayladan çıkarılmak istendiklerini ileri sürdü. On yıllardır bu yaylaları kullandıklarını dile getiren koçer, 2 gün önce askerlerin yaylaya geldiğini ve kendilerini tehdit ettiğini iddia etti.
ZORLUK ÇEKİYORLAR
Yaylarından çıkmak için kendilerine 5 gün süre verildiğini kaydeden koçer, “Biz bu yaylaları yıllardır kullanıyoruz. Ama asker buralara gelmemizi istemiyor. Buranın tampon bölgesi olduğunu söylüyorlar. Geçen gün gelip bizi, buradan çıkmamız için tehdit ettiler. Biz çıkmak istemediğimizi söyleyince zorla çadırlarımızı kaldırıp başka bir yere getirdiler. Bu kargaşada bir çobanımızın kafasını kırdılar. Bizim tek geçim kaynağımız budur. Başka yapacak bir işimiz yok” diye konuştu. Askerin keyfi davrandığını belirten Koçer, gidecek başka bir yerlerinin olmadığını ifade etti. Buradan çıkmaları halinde ekonomik anlamda biteceklerini söyleyen Koçer, devletin bu hukuksuzluğa bir son vermesi gerektiğini söyledi. Yaylada 10 bine yakın koyunun bulunduğuna dikkat çeken koçer, yayladan çıkmaları halinde 10 ailenin mağdur olacağına dikkat çekti. Siirt’ten gelerek, hayvanlarını otlatmak istediklerini söyleyen Koçer, Siirt’e dönme imkanlarının olmadığını ve önümüzdeki günlerde daha fazla zorluklarla karşılaşacaklarını vurguladı. (ŞırnakDİHA)
Volkan Bora
ÖNCEKİ HABER

Yağmur, ekili alanlara zarar verdi

SONRAKİ HABER

Bölgenin kene haritası çıkarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...