10 Temmuz 2009 00:00

Urumçi sokakları askere teslim

Çinli binlerce asker, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin savaş alanına dönen merkezi Urumçi’de, sükuneti sağlamak adına “gövde gösterisi” yapıyor.

Paylaş

Çinli binlerce asker, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin savaş alanına dönen merkezi Urumçi’de, sükuneti sağlamak adına “gövde gösterisi” yapıyor.
En az 156 kişinin öldüğü, 1080 kişinin yaralandığı Urumçi’de gazetecilere konuşan Adila ismindeki bir Uygur kadını, “Bu askerler bizi korkutuyor, zaten bu amaçla gelmişler. Bu kadar çok askere karşı biz ne yapabiliriz ki?” diye tepkisini dile getirdi. Adila, eşinin bir Han Çinlisi için kamyon şoförlüğü yaptığını, ancak bundan sonra bu durumun sürüp sürmeyeceğini bilemediğini dile getirdi.
Urumçi’de silahlı ve zırhlı ağır araçların oluşturduğu konvoylar, kilometrelerce uzanıyor. Helikopterler, çatıların sadece birkaç metre üstünden geçerek alçak uçuşlar yapıyor ve uyarıcı broşürler bırakıyor. Bazı askeri araçlarda yer alan Çince, “Ayrılıkçılar ülkeye ve onun insanlarına felaket getirir” ifadeleri dikkat çekiyor.
ÇKP LİDERLERİ TOPLANDI
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Siyasi Bürosu Daimi Komitesi’yle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki gelişmeleri ele aldı.
Resmi Şinhua haber ajansına göre önceki gece yapılan toplantıda, bölgedeki istikrarın “en önemli ve acil görev” olduğu ifade edildi. Toplantıda ayrıca, olayların sorumlularının “ciddi şekilde cezalandırılacağı” belirtildi.
‘SORUMLULAR İDAM EDİLEBİLİR’
Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı da önceki gün benzer bir açıklama yapmıştı.
Li, yaptığı açıklamada, hükümetin Sincan Özerk Bölgesi’ndeki olaylarda 156 kişinin ölümünün arkasındaki kişilerin idama mahkum edilmesi için çalışacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

uyusun da evlensin nenni!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...