10 Temmuz 2009 00:00

Madencilerden Türk-İş’e tepki

Kamu toplusözleşmelerinde hükümetle alelacele anlaşmaya varan Türk-İş yönetiminin bu tutumu, Yatağan, Milas ve Soma maden işçileri tarafından protesto edildi.

Paylaş

Kamu toplusözleşmelerinde hükümetle alelacele anlaşmaya varan Türk-İş yönetiminin bu tutumu, Yatağan, Milas ve Soma maden işçileri tarafından protesto edildi.
Tüm ülkede Türk-İş üyesi işçiler tarafından hükümetin talepleri karşılamamasına karşın “genel grev” çağrısının yapıldığı eylem gününde, Türk-İş ‘sonuçta bir noktada anlaşmak zorundayız’ diyerek anlaşmaya oturdu. Yatağan ve Milas’taki TKİ önünde iş bırakarak Türk-İş’in bu tutumunu sloganlarla protesto eden Maden-İş üyesi işçiler, hiçbir olumsuz sonucun mücadele azimlerini kırmayacağını ve emek mücadelesinde yine en ön saflarda yer almaya devam edeceklerini söylediler.
BU NASIL TOPLU PAZARLIK?
İşyerleri önünde açıklama yapan Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı, Türk-İş İl Temsilcisi Süleyman Girgin, sözleşmenin imzalanmasına tepki göstererek, “O kadar söz söylendikten ve işçi sokağa döküldükten sonra hükümetin dediğine evet denecekse bu nasıl toplu pazarlıktır” diye sordu. Toplusözleşme sürecinin iyi yönetilmediğini söyleyen Girgin, Türk-İş’in TİS’te izlediği politikayı doğru bulmadıklarını ve bu tavrı protesto etmek için bir araya geldiklerini ifade etti.
“Özelleştirmelerin ve taşeronlaştırmaların arttığı, sendikal örgütlülüklerin zayıflatıldığı, özel İstihdam büroları ile adeta köle pazarlarının kurulmaya çalışıldığı, sosyal devlet değil yardım devletinin yerleştirilmeye çalışıldığı bir dönemde, Türk-İş’e daha büyük, daha etkin ve daha kararlı görevler düşmektedir” diyen Girgin, TKİ’de de ücret maddelerinin protokol anlaşmasına göre uyarlanacağını, fakat geride kalan maddeler için önümüzdeki günlerde Kamu İşveren Sendikaları ve TKİ yetkilileri ile tekrar bir araya geleceğini belirtti. Siyasi iktidarın kamu işçisinin bu kriz ortamında direnç göstermeyeceğini hesap ettiğini, toplumun krizden dolayı can derdine düşüp hak savaşı verenleri duyacak noktada olmadığını sandıklarını ifade eden Girgin, “Sayın Başbakan’ı kürsüden ‘bu işsizlik ortamında iş bulmuşlar aş bulmuşlar bir de zam istiyorlar’ derken duyarsak da şaşırmayız. Kısaca AKP hükümeti işten çıkartmaların arttığı bu dönemde işçilerin bir işe sahip olmalarını bir lütuf olarak görüyor” diye konuştu.
TİS görüşmelerinde hükümetin kriz fırsatçılığı yaparak iyi niyetli davranmadığını söyleyen Girgin, “Yaşadıklarımızdan dersler çıkararak emek mücadelesinde yine en ön saflarda yer almaya devam edeceğiz” dedi.
SATIŞ SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETMİYORUZ
Soma’da ise Ege Linyitleri İşletmesi’nde çalışan maden işçileri, şube binası önünde toplanarak Türk-İş’in imzaladığı kamu toplusözleşmesini protesto etti.
Bu sözleşmenin işçi sınıfını satmak anlamına geldiğini ifade eden işçiler, AKP Hükümeti’nin, patronlara teşvikler vermeye devam ederken işçi düşmanı politikalarını sürdürdüğünü, buna karşılık ise Türk-İş’in AKP’yi alkışladığını söylediler. Alkış ve sloganlarla Türk-İş’i protesto eden işçiler, daha sonra toplantı salonuna çıkarak, toplusözleşme görüşmelerinde bundan sonra nasıl bir tavır alacaklarını tartıştılar.
İşçiler, özellikle sosyal haklarla ilgili maddelerden taviz verilmemesini, son hızla devam eden taşeronlaştırma girişimlerine karşı Yatağan işçilerinde olduğu gibi sonuç alıcı eylemler ortaya konmasını talep ettiler.
Toplantıda konuşan Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, imzalanan sözleşmenin tatmin edici olmadığını, salı günü yapılacak olan Maden-İş Başkanlar Kurulu toplantısından sonra genel katılımlı bir işçi toplantısı yaparak, gerekli kararları orada işçiyle beraber alacaklarını belirtti.
Sözleşmeye asıl şeklini verecek olan görüşmeler TKİ, Kamu İşverenler Sendikaları ve Maden-İş Sendikası arasında yapılacak.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bakan Ali Babacan, ‘kölelik yasasını’ savundu

SONRAKİ HABER

Irak’ta 2 ayrı ‘çifte’ saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...