10 Temmuz 2009 00:00

CHP, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül tarafından gerekçeli kararla onaylanan, askere bazı suçlar için sivil yargı yolunu açan yasa değişikliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Paylaş

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül tarafından gerekçeli kararla onaylanan, askere bazı suçlar için sivil yargı yolunu açan yasa değişikliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ana Muhalefet Partisi CHP, askere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor.
CHP VE MHP’DEN TEPKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çok tartışılan bir yasayı onaylayarak çok yanlış bir iş yaptı. Gül, hem yasa hakkında tereddütler olduğunu söyleyip bunların giderilmesini istiyor, hem de yasayı onaylıyor. Böyle şey olmaz. Madem tereddüdün var onaylama... Biz bu yasayı önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz” dedi.
Yasanın, Anayasa’nın askeri yargının yetkilerini düzenleyen 145’inci maddesine aykırı olduğunu öne süren Öymen, “Cumhurbaşkanı tarafsız davranmayarak bu aykırılığa rağmen yasayı onayladı. Bu durumdan derin üzüntü duyuyoruz” diye konuştu.
Yasanın, Anayasa Mahkemesi’nde görüşülüp iptal edilinceye kadar geçen sürede yürürlükte kalacağını ifade eden Öymen, bunun da son derece sakıncalı bir durum yaratacağını bildirdi, Anayasa Mahkemesi’nin ilk etapta yürütmenin durdurulması kararı vermesi gerektiğini öne sürdü.
Bu arada, CHP TBMM Grubu’nun da, Genel Başkan Deniz Baykal’ın çağrısı üzerine 13 Temmuz Pazartesi günü olağanüstü toplanacağı ve yasayla ilgili gelişmeleri ele alacağı bildirildi.
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, askere sivil yargı yolunu açan kanunla ilgili olarak, “Sayın Cumhurbaşkanı keşke kanunu Meclis’e geri gönderseydi dedi. Şandır yaptığı açıklamada, “Düzenlemenin, ilgisi olmayan bir kanunda, milletvekillerinin önergeleriyle, devlet kurumlarının görüşleri alınmadan yapılmış olması, aslında Türkiye’ye yakışmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
AKP MEMNUN
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün yasayı onaylarken Türkiye’nin askeri yargı boyutunu da değerlendirmeye tabi tuttuğunu, bunun yapılan açıklamadan da anlaşıldığını belirtti.
Bozdağ, Cumhurbaşkanı’nın yasayı Anayasa’ya uygun bularak onayladığını belirterek şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı hukuki disiplin ve hukuk güvenceleriyle ilgili olarak da bazı tereddütlerin giderilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmuştur.
Cumhurbaşkanı’nın tavsiyelerde bulunmasını emir olarak görmek doğru değil. Cumhurbaşkanı ülkenin başıdır. Dolayısıyla yasalarla ilgili taslağı geri gönderirken, örneğin parlamentoya uzun uzun gerekçe yazar. Gerekçe yazdığı zaman da parlamentoya emir olarak algılanmamalı. ” (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin kapatılma davası düştü

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...