10 Temmuz 2009 00:00

‘Okullar peşkeş çekiliyor’

EMEK Partisi (EMEP), İstanbul’un ormanlık alanlarının yağmalanmasının ardından bu kez de okulların rantiyeye peşkeş çekilmek istendiğini belirtti. EMEP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada,

Paylaş

EMEK Partisi (EMEP), İstanbul’un ormanlık alanlarının yağmalanmasının ardından bu kez de okulların rantiyeye peşkeş çekilmek istendiğini belirtti. EMEP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, İstanbul Valisi Muammer Güler’in şehrin en gözde arazilerinde bulunan 22 okulun satılacağına ilişkin açıklamalarına da tepki gösterildi. “Arsa değeri milyon dolarla anılan bu okulların yerine turizm alanları ve iş merkezleri açılacak” denilen açıklamada, uygulamaya kılıf uydurmak için ‘okul ihtiyacı var ama okul yapımı için arazi bulamıyoruz’ denildiği vurgulandı.
AKP’nin iktidara geldiği 2002–2003 eğitim ve öğretim yılında 35 bin 133 olan okul sayısının, 2008–2009 döneminde 33 bin 769’a düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, halktan kesilerek oluşturulan ekonomik kaynakları eğitim ve sağlık alanında kullanmadığı için tablonun bu hale geldiği belirtildi.
Hiçbir ödenek ayrılmayan devlet okullarının arazilerinin, mafyanın ve talancıların kucağına itildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Tarihsel ve kültürel önemiyle bir yana, sözü edilen bu okullardaki öğrencilerin başka okullara nakli de büyük sorunlara yol açmaktadır. Önceki örneklerde de görüldüğü üzere özel taşıma şirketlerine yeni kar kapıları açılmaktadır. Devlete ve hükümete düşen eğitimin kamusal niteliğini korumak, devlet okullarını çoğaltmak ve eğitime ayrılan bütçeyi arttırmaktır. Vali Muammer Güler’in açıklamaları bunun tam tersini söylemektedir. Vali Güler’in açıklamasından sonra bir kez daha görülmektedir ki, bu talanı durduracak olan da öğrencisi, öğretmeni, velisi ile halkın vereceği mücadeledir.”
OKUL ARAZİLERİ ÖZELE TAHSİL EDİLEMEZ
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da, Mili Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) şehir merkezlerinde yüksek rant getiren bölgelerin ortasında kalan okul ve arazileri satma hazırlıklarına tepki gösterdi.
Kılıç dün yaptığı yazılı açıklamada “kaynak yokmuş gibi var olanları satarak kaynak yaratma mantığını” kabul edilemez olarak değerlendirdi. Şehir merkezlerindeki okulların satılmasının yeni ve daha fazla okul yapımından çok, eğitim kurumlarının yerinde ticaret merkezlerinin yükselmesi anlamına geleceğine dikkat çeken Kılıç, MEB’den kamu vicdanını rahatlatacak bir açıklama beklediklerini, zengin müteahhitlerin gözdesi olan ve eğitim yapılan arazilerin, sözde eğitime katkı adı altında özel çıkara tahsil edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Evlerimizin yıkılmasına izin vermeyeceğiz’

SONRAKİ HABER

‘Bu zamlar okul bıraktırır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...