11 Temmuz 2009 00:00

Cami çıkışında çatışma

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de polis, “tansiyonun yükselmemesi” gerekçesiyle dün camilerin açılmamasını istedi. Ancak buna rağmen camilere giden Uygurlularla polis arasında çatışma çıktı.

Paylaş

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de polis, “tansiyonun yükselmemesi” gerekçesiyle dün camilerin açılmamasını istedi. Ancak buna rağmen camilere giden Uygurlularla polis arasında çatışma çıktı.
Urumçi’nin Er Dao Qiao bölgesindeki Ak Cami önünde, cuma namazını kıldıktan sonra toplanan yüzlerce kişi ile polis kuvvetleri arasında gerginlik yaşandı. Polis, 5-6 kişiyi tutukladı.
Çinli yetkililer, camilerin cuma namazında kapatılmasının halk güvenliği için gerekli olduğunu, insanların evlerinde kalarak dua edebileceklerini söylemişlerdi.
ÇİNLİ YETKİLİLER: ÖLENLERİN ÇOĞU HAN
Çin Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi yetkilileri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de 5 Temmuz günü meydana gelen olaylarda ölenlerin çoğunluğunun Han milliyetinden olduğunu ileri sürdü.
‘SORUN VAR AMA’
Basın Ofisi Müdür Yardımcısı Ma Cişeng, “Olayların arkasında başında Rabia Kadir’in bulunduğu Dünya Uygur Kongresi’nin olduğuna ilişkin somut kanıtlar bulunduğunu ve zamanı gelince bunların açıklanacağını söyledi.
Çinli yetkili, Pekin’de Müslüman nüfusu geniş olan ülkelerden gazetecilerle yaptığı sohbette, “Bölgede sorun yok demiyorum, ama bunları çözmek için çabalıyoruz” diye konuştu. Ma Cişeng, gazetecilerin bölgede ibadetin kısıtlandığına dair duyumlar aldıklarını söylemeleri üzerine, “Böyle bir şey genel politikamıza aykırı, inanç özgürlüğüne saygı gösteriyoruz” dedi.
‘FOTOĞRAFLAR GERÇEK DEĞİL’
Öte yandan, China Daily gazetesinde Rabia Kadir’e yanlış fotoğraflarla masumları kışkırttığı suçlaması yapıldı.
Gazetenin fotoğrafları karşılaştırarak yayımladığı haberinde, Rabia Kadir’in El Cezire televizyonunda gösterdiği ve Urumçi caddelerinde çekildiğini kaydettiği fotoğrafın 26 Haziranda Hubey eyaletindeki bir başka gösteride çekildiği ve Nanfang adlı haftalık derginin internet sitesinde yayımlandığı ileri sürüldü. Söz konusu gösterinin 24 yaşında bir aşçının çalıştığı otelde ölü bulunmasıyla ilgili olduğu bildirildi.
‘ANKARA’DA TAŞINAN FOTOĞRAF ESKİ’
Haberde, Ankara’daki Çin Büyükelçiliği önünde Uygur göstericilerin taşıdığı, otomobillerin ve yere saçılmış ölülerin görüldüğü fotoğrafın ise 15 Mayısta Hangcou şehrinde meydana gelen bir trafik kazasına ait olduğu iddia edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da çatışmalar şiddetleniyor

SONRAKİ HABER

ÇALIŞAN ÖĞRENCİLER 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...