11 Temmuz 2009 00:00

Akteks işçileri greve hazırlanıyor

GAZİANTEP’te, Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve DİSK/Tekstil Sendikası’nın örgütlü olduğu Akteks İplik fabrikasında sendika grev kararı aldı.

Paylaş

GAZİANTEP’te, Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve DİSK/Tekstil Sendikası’nın örgütlü olduğu Akteks İplik fabrikasında sendika grev kararı aldı. Mart ayından beri devam eden toplusözleşme görüşmelerinde işverenin ikramiye ve yıllık izinlerin düşürülmesi dayatmasından vazgeçmemesi üzerine, kazanılmış haklarını gasp ettirmeyeceğini söyleyen Akteks işçileri, 21 Temmuz’da başlayacak olan greve hazırlanıyorlar.
DİSK/Tekstil Gaziantep Şube Başkanı Muzaffer Subaşı, mart ayından bu yana süren müzakerelerde işverenin 4 olan ikramiye sayısını 3’e, 24 günden başlayan yıllık izin gün sayısını da daha aşağı çekme talebinde ısrar etmesi karşısında sendika ve işçiler olarak kazanımlarını korumak için grev kararı aldıklarını belirtti. Akteks’te çalışan 700 işçinin de, ekmeğini ve haklarını korumak için grev kararını büyük bir heyecanla ve coşkuyla karşıladığını ve kararlı bir şekilde greve hazırlandıklarını söyleyen Subaşı, “DİSK/Tekstil olarak biz, kazanılmış haklarımızdan bir santim bile taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.
‘ YALNIZCA AKTESK’İN GREVİ OLMAYACAK’
Başpınar Organize’de hemen hemen bütün fabrikalarda ikramiyelerin tamamen yada kısmen gasp edildiğini, yıllık izinlerin 14 gün olduğunu ifade eden Subaşı, diğer sendikaların örgütlü olduğu işyerlerindeki ve sendikasız işyerlerindeki işçilerinde bu hakları talep etmesinin önüne geçmek için Akteks’te bu hakların olmasını tehdit olarak gören patronların bu engeli ortadan kaldırmak istediğini söyledi. Adeta bütün tekstil patronlarının kendilerine karşı birleştiğini belirten Subaşı, patronlara seslenerek “şunu bilsinler ki 21 Temmuz’da başlayacak olan grev yalnızca Akteks’te değil OSB’nin tamamında başlamış gibi olacaktır. Bir taraftan hükümet çıkardığı yasalarla ümüğümüzü sıkarken, diğer taraftan da patronlar örgütlülüğümüzü yok etmek, bütün haklarımızı ve kazanımlarımızı elimizden almak için söz birliği etmişçesine hareket ediyorlar. O yüzden bilinmelidir ki, Başpınar OSB’de on binlerce tekstil işçisinin artık isyan etme noktasına geldiği bu koşullarda Akteks’te başlayacak bir grev bütün OSB işçilerini etkileyecektir” şeklinde konuştu.
“İkramiye ve yıllık izin meselesi bizim için hayatidir” diyen Subaşı, son kriz dönemiyle birlikte Antepli tekstil işverenlerinin OSB’de tam anlamıyla kölelik koşullarını egemen kılmaya çalıştığını, sınırsız sömürü için dikensiz bir gül bahçesi yaratmak istediklerini ifade etti. (Gaziantep/EVRENSEL)
Mehmet Türkmen
ÖNCEKİ HABER

DİSK Gül’ün vetosundan memnun

SONRAKİ HABER

Kamu üretimi kapasiteyi artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...