11 Temmuz 2009 00:00

Samandağ festivalinde panel

Samandağ’da düzenlenen festivalde konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, “Demokrasi güçlerinin görevi, dil, din, parti farkı gözetmeksizin halkın birliğini sağlamak olmalıdır” dedi.

Paylaş

Samandağ’da düzenlenen festivalde konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, “Demokrasi güçlerinin görevi, dil, din, parti farkı gözetmeksizin halkın birliğini sağlamak olmalıdır” dedi.
Samandağ Kalkındırma Derneği tarafından düzenlenen Geleneksel Evvel Temmuz Festivalinin sekizincisi dün başladı. 9–10–11–12 Temmuz tarihleri arasında yapılan festival, gündüz çeşitli panellerden, akşam da konserlerden oluşacak. Dün festival kapsamında ‘Türkiye’de sol geleceğini tartışıyor’ adlı panel gerçekleştirildi. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Eski Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, Sosyalist Emek Hareketinden Ertuğrul Kürkçü ve Toplumsal Özgürlük Platformundan Oğuzhan Kayserilioğlu’nun katılımcı olduğu panelde, dünyada ve Türkiye’deki gelişmeler ele alındı.
TÜZEL: HALKIN BİRLİĞİ SAĞLANMALI
Emperyalistlerin refah getirecek dedikleri yenidünya düzeninde patlak veren krizin, milyonlarca insanı açlıkla yoksullukla baş başa bıraktığını anlatan Levent Tüzel, kapitalizmin içinde bulunduğu krizi yeni sömürü taktikleriyle ve savaşla aşmayı amaçladığını söyledi. Tüzel,”Bir tarafta alışveriş için kuyruğa giren insanlar diğer tarafta çocuğu için para verilecek söylentisiyle çocuğuyla birlikte kuyruğa giren yoksul kadınlar var. Diğer yanda 50 işçi alınacak yere binlerce kişinin başvurduğu bir ortam var. Kriz fırsatçılığı, türban, Ergenekon gibi konular üzerinden de toplumda kamplaştırmalar oluşturuluyor. Bizim gibi demokrasi güçlerinin görevi, dil, din, parti farkı gözetmeksizin halkın birliğini sağlamak olmalıdır” şeklinde konuştu.
Yaşadığımız dönem içerisinde salt milliyetçiliğe karşı çıkmanın yanında mücadeleye emperyalizm açısından bakmak gerektiğini dile getiren Kozanoğlu, Obama’nın yumuşak sözlerinin ABD emperyalizmini değiştirmediğini belirterek, Türkiye siyasetinin toplumsal taleplerden gitgide uzaklaştığını söyledi. Bir arada yaşama ağını örmek gerektiğini belirten Kozanoğlu, halkın iş, aş, politik haklara sahip olması gerektiğini aktardı.
Samandağ belediyesindeki kazanımı, sosyalist hareket açısından önemli bulan Ertuğrul Kürkçü, Türkiye sosyalist ve işçi hareketinin krizden geçtiğine vurgu yaparak, “Kapitalizmin içinde bulunduğu kriz sadece iktisadi bir kriz değildir. Yönetimiyle insanlığıyla bir uygarlık krizi yaşıyor” dedi.
Sosyalistlerin şu dönemlerde kapitalizme alternatif olarak sosyalizmi anlatması gerektiğini belirten Kürkçü, aşağıdan başlayan bir demokrasi ağının örülmesi işinde de sosyalistlere büyük görevler düştüğünün altını çizdi. Solun 12 Eylülden sonra kendini yenileme sürecine girdiğini vurgulayan Oğuzhan Kayserilioğlu da, ekolojik yıkıma da dikkat çekti ve “Yeni oluşan devrimci özne bunları da içine alan barış hareketini yaratmak zorunda” diyerek düşüncelerini ifade etti. (Samandağ/EVRENSEL)
Burcu Özkaya
ÖNCEKİ HABER

MERCEK

SONRAKİ HABER

Türk: Kürtler barışa hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...