11 Temmuz 2009 00:00

Dağlıca davasına görevsizlik itirazı

Ağır cezalık suç işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasanın yürürlüğe girmesiyle Van Askeri Mahkemesi’nde...

Paylaş

Ağır cezalık suç işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasanın yürürlüğe girmesiyle Van Askeri Mahkemesi’nde görülen Dağlıca davasından yargılanan Ramazan Yüce’nin avukatı, mahkemeye görevsizlik talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, CMK’nın 250. maddesinde belirtilen ağır ceza suçları işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasayı onaylayarak yürürlüğe koymasından sonra, gözler askeri mahkemede görülen davalara çevrildi. Bunlardan biri de Van Askeri Mahkemesi’nde görülen Dağlıca davası.
DİLEKÇEYLE BAŞVURU YAPILDI
Dağlıca davasının avukatı Dincel Aslan, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, müvekkili Ramazan Yüce’ye isnat edilen suçların yürürlüğe giren 5918 sayılı Kanun’la CMK’nın 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine girdiğini söyledi. Yasanın, ‘yürürlüğe girdiği tarihte devam eden soruşturma ve kovuşturmalara uygulanacağı’ hükmünü hatırlatan Avukat Aslan, bu sebeple Ramazan Yüce açısından dosyanın tefrik edilip, görevsizlik kararı verilerek yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Yasayla birlikte askerlerin devlet güvenliği aleyhine cürümlerden dolayı özel yetkili ağır ceza mahkemeleri tarafından yargılanmaları gerektiğini ifade eden Aslan, “Yasa kapsamına bakıldığı zaman, devam eden soruşturma ve kovuşturmalar durumunda da soruşturmayı veya kovuşturmayı yürüten askeri savcı ve askeri mahkemelerin, görevsizlik kararı vererek dosyaları özel yetkili ağır ceza mahkemelerine göndermesi gerektiği açık bir şekilde belirtiliyor” dedi. Aslan, müvekkilinin Van Askeri Mahkemesi yerine, özel yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini kaydetti.
ASKERİ MAHKEMELERE GÖREV VERİLMESİN
Avukat Aslan, askeri mahkemenin, devam eden bir yargılama olduğu için yasayı Anayasa’nın 145. maddesine aykırı bulması halinde, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götürebileceğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi’nin, bu konuda somut norm denetimi yoluyla bu konuyu inceleyebileceğini hatırlatan Aslan, zaten CHP’nin de yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini söyledi. Türkiye’nin demokratikleşmesi için askeri mahkemelere çok görev verilmemesi gerektiğini dile getiren Aslan, askeri mahkemelerin görev alanının yasada açıkça belirlenmesi gerektiğini söyledi. Avukat Aslan aynı zamanda, askeri mahkemede devam eden Şemdinli davasının da müdahil avukatı olduğunu dile getirerek, “Yasa yürürlüğe girdikten sonra bir müdahil avukatlarımız arasında bir komisyon kuruldu. Komisyon yasayı inceleyerek Şemdinli dosyasında askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesi için bir dilekçe hazırlıyor. En kısa zamanda mahkemeye görevsizlik talebinde bulunularak, dosyanın özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesi istenecek” dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Hakkari’nin Yüksekova Dağlıca köyündeki askeri tabura, 21 Ekim 2007 gecesi bir grup PKK’li baskın düzenledi. Baskın sonucu Kuzey Irak’a 8 asker kaçırıldı. Kaçırıldıktan sonra 15 gün sonra serbest bırakılan askerler, Türkiye’ye getirilerek askeri mahkeme tarafından tutuklandı.
Baskına uğrayan taburun komutanı Yarbay Onur Dirik ve bazı askerler, kaçırılan askerlerden Mardinli Er Ramazan Yüce’nin, PKK’yle iş birliği yaptığı, kendisinin önce teslim olduğu, daha sonra diğer askerlere teslim olma çağrısında bulunduğu, baskından önce örgüte katılacağı yönünde ifadeler vermişlerdi.
Askeri savcı, bu ifadeler doğrultusunda Ramazan Yüce’yi, “devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardım etmek, suç ve suçluyu alenen övmek, zincirleme olarak basın yoluyla terör örgütünün propagandasını yapmakla” suçlamıştı. Savcı, diğer askerler hakkında emre itaatsizlikten dava açmıştı. Ağır suçlamalara rağmen Ramazan Yüce dahil tüm sanıklar, ilk duruşmada tahliye olmuşlardı.
(VAN)
ÖNCEKİ HABER

Mazgirt’in köylerinde su gerginliği

SONRAKİ HABER

KESK’lilere dayanışma kartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...