11 Temmuz 2009 00:00

Mazgirt’in köylerinde su gerginliği

TUNCELİ’nin Mazgirt İlçe Kaymakamlığı, ilçede sulama suyu ihtiyacı olan köylerin ihtiyaçlarını karşılamadı.

Paylaş

TUNCELİ’nin Mazgirt İlçe Kaymakamlığı, ilçede sulama suyu ihtiyacı olan köylerin ihtiyaçlarını karşılamadı.
İçme suyu deposuna duyulan ihtiyaç için yapılan ihalede, yine ihtiyaç sahibi köyler unutuldu. İçme suyu deposunun, ihtiyacı olan Ağaçardı, Danaburan köylülerine verilmemesi tepki çekti. Yaşanan bu durum karşısında tepki gösteren köylüler, Mazgirt Savcılığı’na suç duyurusunda bulundular.
Ağaçardı Köy Heyeti, ihale yapılmadan önce kendi köy meraları içerisinde olan suyun kendilerine verilmesi için başvuruda bulunmuştu. Ancak kaymakamlık, Ağaçardı köyüne 10 kilometre uzaklıkta olan suyun ihalesini Göktepe köyüne verdi. Göktepe köyü ise ilk depolama suyun götürüldüğü ilk köy. İhalesi yapılan sulama suyun Göktepe köyüne götürülmesi için iş makineleri dün sabah kazı yapmak üzere Ağaçardı’na gitti.
Ağaçardı köylüleri ise iş makinelerinin kazı yapmasına izin vermediler.
Bunun üzerine Mazgirt’te görevli yüzbaşı, müteahhit ve askerlerle birlikte köye geldi. Yüzbaşı ve müteahhit, köylüleri kahvede toplayarak toplantı yaptı. Köylüleri ikna etmeye çalıştı.
İZİN VERMEDİLER
Danaburan Köyü Muhtarı Feti Şahin, muhtar seçildikten sonra kaymakamı ziyaret ettiğini hatırlattı. Yaptığı ziyarette suya Ağaçardı ile Danaburan köylerinin ihtiyacı olduğunu kaymakama söylediğini belirten Şahin, ihalenin verilmemesi durumunda ise köylülerin yaşacağı mağduriyetti dile getirdiğini kaydetti. Kaymakamın, Fetih Şahin ve geçen dönem EMEP İl Genel Meclis Üyesi olan Salih Gündoğan’a ‘vatan haini’ vb. suçlamalarla tehditte bulunduğu iddia edildi. İş makinelerinin önüne kadınlar eşleri ile birlikte toplanarak, suyu vermeyeceklerini dile getirdiler. Köylülerin tepki göstermesi üzerine iş makineleri ve asker köyü terk etmek zorunda kaldı. İş makinelerinin köyü terk etmesi üzerine 60’a yakın köylü Mazgirt Kaymakamlığı’na gitti. Kaymakamlıktaki görevlilerin kaymakamın yerinde olmadığını söylemesi üzerine, köylüler kaymakamlıktan ayrıldılar.
Köylüler daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulundular. Suç duyurusunda, su haklarının ellerinden alındığını belirten köylüler, verilen karardan vazgeçilmesi istediler. Köylüler, suyun ihtiyacı olan köylere verilmesi gerektiğini belirttiler. Söz konusu ihaleyi ise DSP Tunceli İl Başkanı Ali Kaya’nın aldığı öğrenildi. (Tunceli/EVRENSEL)
Kemal Özer
ÖNCEKİ HABER

YENİGÜN

SONRAKİ HABER

Dağlıca davasına görevsizlik itirazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...