11 Temmuz 2009 00:00

Ford işçileri gelecek zor günlere hazırlanmalıdır!

Ford patronları yıllardır fedakarlık yapan Ford işçilerine yeni “fedakarlıklar” vaat ediyorlar. Ford patronları yıllardır işçilerden fedakarlık istemeye alıştıklarından son yapılan “açık kapı” toplantısında...

Paylaş

Ford patronları yıllardır fedakarlık yapan Ford işçilerine yeni “fedakarlıklar” vaat ediyorlar. Ford patronları yıllardır işçilerden fedakarlık istemeye alıştıklarından son yapılan “açık kapı” toplantısında işçiye verilmeyen istihkak, ikramiye ve primlerden elde edilen 30 milyon liralık kârı övünç konusu haline getirebiliyor. Utanmadan “Size Migros çeki vermedik, ayakkabı-tulumları kıstık, montu atlattık; böylece milyonlarca lira kâr ettik” diyorlar ve işçilerin de alkış tutmasını bekliyorlar.
Uzunca bir süre ayda ortalama 10 gün çalışan, ücreti aylık 200 TL’ye gelen Ford işçileri kiralarını ödeyemez, geçimlerini sağlayamaz hale gelip borç batağı içinde yüzerken Ford patronu “Fedakarlığınıza teşekkürler, milyonlarca lira kâr ettik” diyor. Çocuklarının rızkını çalan, işçilerin emeğiyle Türkiye vergi rekortmeni olan Ford patronlarına işçilerin tek diyecekleri: “Haram, zıkkım olsun”.
Ford patronu krizi kendince iyi değerlendirdi. Örneğin mesaileri ortadan kaldırdı. Günlük 7.5 saat yerine 9.5 saat çalıştırdığı işçilere haftada bir gün tatil vererek mesai ödemekten kurtuluyor. İşçileri klima fabrikasına göndererek, kendi işçisini başka bir fabrikaya kiralıyor. Böylece işçi kiralama uygulamasının önünü açtı. Kısa çalışma ödeneğiyle işçilerin birikimleriyle oluşan işsizlik fonunu yağmalayarak kendisinin ödemesi gereken ücretleri yine işçi sınıfına ödetti.
Bunlar biliniyor. Ancak Ford işçilerinin önünde daha keskin bir süreç var. Kuzey Amerika’dan sipariş verilen Connect marka otomobillerin üretimi henüz devam ediyor. İşçiler haftada 7 gün durmaksızın çalıştırılıyor. Transit model ticari araç üretimi ise yavaşlamış durumda. Ford Genel Müdürü, “2009 yılından umutlu değiliz” diyor. Kriz ise tüm dünyada etkisini korumaya devam ediyor ve giderek derinleşiyor.
Connect model otomobillerin siparişinin bitmesiyle, son bir iki aydır tam ücret alan Ford işçileri, yine ücretsiz izinlere mahkum olabilir. Son 8-9 aylık süreçte tam ücret alamayan, giderek borç batağına saplanan, eşine, çocuğuna mahcup olan Ford işçisini aynı günler bekliyor.
Bu sefer Ford işçisi daha deneyimli. Sessiz kalmanın, boyun eğmenin sonuçlarını geçtiğimiz aylarda yaşadı, gördü. Bunu bilen Ford patronu “açık-kapı” toplantılarını boşuna yapmıyor. İşçiyi oyalamak istiyor, umut vaat ediyor ama gerçeklerin tersini söylüyor.
2009 yılında yaşadıklarından ders alan Ford işçileri aynı sıkıntıları yaşamamak için şimdiden hazırlıklara başlamalıdır. Haklarını savunarak, geleceği için onurlu bir duruş sergileyecek olan işçiler; güvenilir ve mücadeleci işçilerin yer aldığı komitelerde bir araya gelmeli, sorunlarını ve bu sorunlara karşı nasıl mücadele edileceğini tartışmalıdır.
Ağır çalışma koşullarından ücretsiz izinlere, borçlandırma ile mesailerin gasp edilmesinden antidemokratik işbirlikçi sendikacılığa kadar, bu sorunların çözümü ve insanca bir yaşam için Ford işçileri üzerine düşen hazırlıkları şimdiden yapmalı, yarın daha çetin günlerde zaferi kazanan taraf olmalıdır!
ERDEMİR işçilerinin işbirlikçi sendikacılık anlayışını, sendika bürosunu basarak mahkum etmesi anlamlıdır. Sendika mücadeleye zorlanmalıdır!
Ücretsiz izinlere, ücret düşürmelere, “kiralanmaya”, mesailerin gasp edilmesine, sendika-patron işbirliğine sessiz kalmamalıdır!
Genelde işçi sınıfının, özelde Ford işçilerinin bunu başaracak deneyim ve gücü vardır!
M. Arif Koşar (Kocaeli)
ÖNCEKİ HABER

Maaşımı vermeyeceklermiş!

SONRAKİ HABER

İçerdeki dostlarıma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...