12 Temmuz 2009 00:00

Sincan iç siyaset malzemesi oldu

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşananlar iç siyasetinde malzemesi oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. “One minute derseniz, yanınızda oluruz” diyen MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye Erzurum’da cevap verdi.

Paylaş

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşananlar iç siyasetinde malzemesi oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. “One minute derseniz, yanınızda oluruz” diyen MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye Erzurum’da cevap verdi. Partisinin il kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan, hamaset yapmadıklarını savunarak, Bahçeli’yi eleştirdi. Öte yandan ülkenin birçok yerinde Çin’e tepki gösterileri ve açıklamaları yapıldı.
BAHÇELİ’YE ELEŞTİRİ
Başbakan Erdoğan partisinin İl Kongresi’nin yapılacağı Cemal Gürsel Kapalı Spor Salonu’na bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan ise, Çin’de yaşanan gelişmeler oldu. Konuşmasında Çin’in Şincan bölgesindeki olaylara da değinen Başbakan Erdoğan, “One minute derseniz, yanınızda oluruz” diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sözlerini yanıtladı. Erdoğan şöyle konuştu: “Siz bir zamanlar Çin seyahati yapmıştınız. O zaman orada bir şeyler olmuştu. Uygur Türkçesi o dönemde yasaklandı. Soruyorum, ne yaptınız? O zaman başbakan yardımcısıydınız, sesiniz çıktı mı? Siz ne yaptınız? Sayın Bahçeli hamaset değil, icraat yap. Basit hamasetler yaparak, siyasi rant peşinde koşmayın. Gerçekçi olun. Öyle işler yapın ki diplomasi güç kazansın, diplomatik tepki karşılığını bulsun. Siz yapamadınız, AKP iktidarı siyasi temaslar yapıyor, yapmaya devam edecektir. Kuru hamaset peşinde olmadık, olmayacağız.” Çin hükümetine de seslenen Erdoğan “Asimilasyon size bir şey kazandırmaz. Uygurlar olsun Çinliler olsun, böyle bir vahşete müsamaha ile bakamayız. Uygur Türklerinin acısı bizim acımızdır” dedi.
ÇİN’E TEPKİ EYLEMLERİ
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, Uygur coğrafyasında yaşananların, Çin Devleti’nin Uygur halkının dillerini, dinlerini, kültürlerini yaşamalarına dönük tahammülsüzlüğünün açık göstergesi olduğunu kaydetti. İzmit’te MAZLUMDER, Saadet Partisi ve BBP üyelerinden oluşan grup, Türk Bayrağı taşıyıp Çin aleyhine sloganlar atarak, Sabri Yalım Parkı’nda toplandı. Memur-Sen Van Şube Başkanı Davut Okçu, Van Hak ve Özgürlükler Platformu adına yaptığı basın açıklamasında, TBMM’den, hükümetten Gazze ve Filistin’deki olaylara karşı gösterilen duruşun Çin’e karşı da sergilemesini istedi. Uygurlara yönelik başlattığı şiddet politikalarına tepki gösteren MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, Çin hükümetinin “etnik temizlik” yaptığını belirterek, yargısız infazlara bir an önce son verilmesini istedi. Sincan Özerk Bölgesi’nde devam eden olaylara tepki göstermek adına kampanya başlatan Antalyalı esnaf, kampanyaya destek toplamak için Kazım Özalp Caddesi’nde yürüyüş yaptı. (HABER MERKEZİ)

BAYKAL’DAN TUTARSIZLIK ELEŞTİRİSİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29 Mart’ta seçim kazandıkları yerlere yaptığı ziyaretler çerçevesinde Nallıhan’ın Sarıyar beldesine gitti. Baykal, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Güncel siyasal gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan Baykal Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki son olaylara ilişkin bir soru üzerine de
“Türkiye’nin bu konularda hızla bir ciddiyet kaybı içinden geçtiğini, olaylar karşısında inandırıcı, tutarlı, her an arkasında duracağımız bir tavrı bir türlü ortaya koyamıyoruz” dedi. Baykal, bu tür bir tavrın daha
önce Orta Doğu sorunları gündeme geldiğinde de gerçekleştirilemediğini, ciddi sıkıntılar ve tutarsızlıkların ortaya çıktığını savundu.
ÖNCEKİ HABER

DTP Diyarbakır İl Başkanı Anlı oldu

SONRAKİ HABER

Bankalar kart vurgunu:Yılda 6 milyar dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...