12 Temmuz 2009 00:00

Acı tabloya yanlış ‘çözüm’!

ÖSS bu yıl soruların katsayılarını artırarak, öğrencilerin taban puanlar olan 145 ve 165’i geçişini kolaylaştırdı. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç dün ‘Neden?’sorusunu yanıtlarken, orta öğretiminin geldiği acıklı durumu bir anlamda itiraf etti...

Paylaş

ÖSS bu yıl soruların katsayılarını artırarak, öğrencilerin taban puanlar olan 145 ve 165’i geçişini kolaylaştırdı. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç dün ‘Neden?’sorusunu yanıtlarken, orta öğretiminin geldiği acıklı durumu bir anlamda itiraf etti: “Devlet ile vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanı 618 bin. Eğer barajı geçişi kolaylaştırmasak, 165 puanı geçen öğrenci sayısı bu rakamın altında kalacaktı. Şimdi bu sayı 713 bine çıktı.” Prof. Dr. Özgenç, gerçeği şu sözlerle itiraf etti: Bu sene karşılaşılan tablo şu: Soru sorma tekniği ve sorulan soruların ağırlığı nedeniyle alınan puanlarda geçen seneye göre bir düşüş söz konusu. Bu düşüşün yükseköğrenime yerleştirme bakımından ortaya çıkaracağı sorunu gidermek amacıyla taban puan belirlenmesinde bir revizyon yapılmıştır.
HEP SONUNCUYUZ
OECD’nin dünya çapında 15 yaş grubu öğrencilerin matematik, fen bilimleri ve okuma becerilerinin ölçüldüğü PISA projesinde Türkiye 57 ülke arasında 44’üncü olarak sınıfta kalmıştı. Son olarak 2006’da hazırlanan raporda Türkiye, fen bilimlerinde 47’inci, matematikte 45’inci, okuma becerilerinde ise 39’uncu sırada yer aldı. Bu sıralamaya göre Türkiye, fen bilimleri ve matematikte; Uruguay, Bulgaristan, Şili, Sırbistan, Yunanistan gibi ülkelerin arkasında kaldı.
UZMANLAR NE DEDİ?
yEğitim Uzmanı Sadık Gültekin: Yapılan büyük bir hatadır. 2008 yılında 145 puan için ilk 4 testten 15’er soru yapmak gerekiyordu. Ancak şimdi 11 soru 145 almaya yetiyor. 165 barajı için de 2008 yılında 6 testten 7’şer soru çözmek gerekirken bu yıl 4’er soru çözmek yeterli oldu. Bu sınavı kazananların sayısını arttırdı ancak kalitesini de düşürdü. Sınavı birçok kişi kazanmış olacak ama üniversitelerdeki öğrenci kalitesi de düşecek.
TAMAMEN KALKMALI
yBahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülkü Arıboğan: Üniversitelerde kat sayı engeli tamamen kalkmalı. Liselerdeki eğitimin kalitesi düştü ama çocuklarımıza üniversitede kendilerini yönlendirebilme imkanı tanınmalı.
ÖNCEKİ HABER

Pazar esnafı mağdur ediliyor

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...