13 Temmuz 2009 00:00

MEDYATİK

Çin’in Şincan özerk bölgesindeki etnik çatışma ve Çin devlet güçlerinin gerçekleştirdiği katliam, medya dünyamızın kodlarını bir kere daha gösterdi. Olaylar elbette üzücü ve siyasal anlamda söyleyecek çok şey var.

Paylaş

Çin’in Şincan özerk bölgesindeki etnik çatışma ve Çin devlet güçlerinin gerçekleştirdiği katliam, medya dünyamızın kodlarını bir kere daha gösterdi. Olaylar elbette üzücü ve siyasal anlamda söyleyecek çok şey var. Ama malum, bizim işimiz medyayla. Dolayısıyla şimdi, birkaç başlık altında Şincan olaylarından çıkardıklarımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
1- Aaaa soykırım!
Normal şartlarda ‘soykırım’ kavramını -herhangi bir bağlamda- ele almaktan kaçınan ve hatta ‘soykırım’ ve ‘Ermeni’ kelimelerini kullanması gerekiyorsa başına ille de bir ‘sözde’ sıfatı koymayı görev sayan medyamız, nedense Şincan’daki olayları hemen ‘soykırım’ olarak niteleyiverdi. Bu ‘soykırım’ denen insanlık suçu, failine ya da hedefine göre değişiyor mu acep?
2- Türkistan tamam, ya Kürdistan?
Şincan ne? Özerk bölge. Diğer adı? Doğu Türkistan. E peki Kürdistan ne? O da özerk bölge. Peki, bizim medyamız ne diyor oraya? Kuzey Irak! Hatta Irak’ın kuzeyi(!) Peki, buna ne derler? İkiyüzlülük. Etti mi size iki?
3- Akraba?
Uygurlar akrabamızmış. Bu vesileyle bunu da öğrendik. Ancak bu nasıl akrabalık-soydaşlık anlamadım ben. Bu zamana kadar hiç muhabbetimiz yoktu mesela... Tamam, diyelim ki Türkler Uzak Asya’dan geldi ve Anadolu’ya yerleşti. İyi de bizim o Türkler ile ne kadar alakamız kaldı ki? Bu güzel köprüde, bu mühim geçiş bölgesinde diğer milletlere karışmadık mı? Evinizde ayna yok mu? Bir kendinize bakın, bir Uygurlara yahu.
4- Çifte standart
“Türklere insan hakkı yok mu?” “Batı neden sessiz?” Geçen hafta hep bunları duyduk değil mi? Şimdi bu meselenin emperyalist çıkar hesaplarıyla ilgili siyasi boyutuna girmeden, ben bu ‘çifte standart’ feryatçısı arkadaşlara başka bir çifte standart örneği göstereyim: Yahu Türkiye’de Kürtlerin, Alevilerin, Lazların, Rumların hakları ihlal edilirken sesinizi çıkarttınız mı siz? Aynı evde yaşadığınız insanların hakkına, hukukuna tecavüz edip, başka ülkedeki tecavüzcülere kızmak size mi düştü? ‘İnsanlığınız’ sadece Türk ırkına mı?
5- Bilgi batı’dan yükselir
Şincan olaylarının ilk 3 gününde Ortada sağlıklı bilgi yoktu. Telefon hatları kesikti, bölgeye ulaşmak imkansızdı. Ama yine de gazeteler ve televizyon kanalları takır takır ‘haber’ yaptı değil mi? Nasıl oldu peki bu? Bu bilgiler nereden geldi? Söyleyelim, batılı kaynaklardan geldi. Bu; istihbarat örgütleriyle ilişkili ‘düşünce kuruluşu’ olur, ABD destekli sivil toplum örgütü olur, batılı bir TV ya da gazete olur… Buralardan o enformasyon kırıntıları geldi, bizimkiler de doğruluğunu kontrol etmeksizin ekrana verdi, sayfaya taşıdı. Hatta bunların bayrak tutanı (resimdeki) galiba bu sefer karizmayı da çizdirdi azcık. (Acaba bu olayda kasıt arasak mı?)
Velhasıl Şincan katliamı, bütün üzücü yanlarıyla beraber öğretici de oldu.
Medyamızın çifte standartçı alışkanlıklarını, getirdi işte böyle önümüze koydu!..
MUSTAFA KULELİ
ÖNCEKİ HABER

skeç

SONRAKİ HABER

İnternet iyidir ama doğru kullanılırsa’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...