13 Temmuz 2009 00:00

Kristal Klaket bu yıl daha da büyüdü

KRİSTAL Klaket Kısa Film Yarışması’nın bu yıl üçüncüsü düzenleniyor. Fatih Üniversitesi’nin organize ettiği, Kültür Bakanlığı ve İstanbul Kültür AŞ’nin desteklediği yarışmanın...

Paylaş

KRİSTAL Klaket Kısa Film Yarışması’nın bu yıl üçüncüsü düzenleniyor. Fatih Üniversitesi’nin organize ettiği, Kültür Bakanlığı ve İstanbul Kültür AŞ’nin desteklediği yarışmanın, kıtalar ötesinden de bir destekçisi var: New York Film Academy ( NYFA).
Önceki yıllarda sadece “Kurmaca” dalında ödül dağıtan yarışma, bu dalda birinciliği kazanan genç yönetmeni 8 haftalığına New York’a gönderiyor ve NYFA’nın merkezinde ücretsiz sinema eğitimi alma imkanı sağlıyordu. Bu yıl yarışmada kategori sayısı üçe çıkıyor. Bunlar, “Kurmaca”, “Belgesel” ve “Animasyon” kategorileri. Geçen yıllarda bu kategorilerde resmi olarak yarışma düzenlenmese de çok sayıda belgesel ve animasyon eserin katılımını gören yetkililer, bu alanda da kategori açmanın uygun olacağını düşünmüşler. Aynı eğitim bursu, üç birinciye de verilecek.
ÖDÜL NEW YORK’TA EĞİTİM
Kristal Klaket’in geçen yılki galibi Murat Pay, ödül olarak NYFA’da 8 haftalık ücretsiz bir sinema eğitimi kazanmıştı. Bu eğitimini geçtiğimiz günlerde tamamlayarak yurda dönen genç yönetmen, edindiği izlenim ve deneyimleri yetkililerle paylaşmış. Murat Pay, Amerika’daki eğitim sürecini şu cümlelerle özetliyor: “Toplam 15 projede bizzat ekip çalışması olarak bulunuyor, bu projelerden 3 tanesini siz yönetiyorsunuz. Yani bizzat işin içine giriyor ve tüm profesyonel aşamalarında görev alıyorsunuz. Bu eğitime katılan kişilerin, sinema ile ilgili olarak kendilerini bir yere oturttuklarını gözlemledim. Dünyanın dörtbir yanından gerelerek orada bulunan kişiler, kendilerinin bu iş için uygun olup olmadığına, uygunsa da hangi alanları ile ilgilenmesi gerektiğine karar veriyorlar. Bu anlamda NYFA’nın yenilikçi eğitimi benim adıma büyük bir fırsat oldu. Kristal Klaket yetkililerine teşekkür ediyorum.”
Yarışmaya geçtiğimiz iki yıl içerisinde 500’ün üzerinde film katılmış. Bu Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir katılım. Yarışmaya katılan filmler, ön jüri değerlendirmesinden geçiyorlar. Bu yıl kurmaca dalında 20, belgesel ve animasyon dallarında da 10’ar film finale kalarak büyük ödül için yarışacaklar. Yine bu yılın yeniliklerinden birisi olarak, finale kalan tüm filmleri isteyen herkes izleyebilecek. Ödül töreninden 10 gün önce Tarık Zafer Tunaya gibi merkezi bir yerde gösterimler yapılacak.
10 Temmuz’da başlayan başvurular, 16 Ekim tarihine kadar sürüyor. Son 2 yıl içerisinde çekilmiş, süresi 20 dakikayı aşmayan eserler DVD formatında yarışmaya katılabiliyor.
KÜLTÜR SERVİSİ
Bilgi için: www.kristalklaket.com
ÖNCEKİ HABER

RED Kültür ‘Merhaba’ dedi

SONRAKİ HABER

Sarayda konser olmazmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...