13 Temmuz 2009 00:00

Lastik işçileri ‘yeter’ diyor

İzmit ya da Adapazarı fark etmiyor. İşçiler bir bir atılıyor. Atılan işçilerin ortak özelliği sendika şube yönetiminin anlayışına muhalif olmak. İşçiler sendika şube yöneticilerinin işaretiyle atılırken DİSK Genel Merkezi gelişmeleri sadece izlemekle yetiniyor. İşçiler bu anlayışa artık ‘dur’ diyor.

Paylaş

İzmit ya da Adapazarı fark etmiyor. İşçiler bir bir atılıyor. Atılan işçilerin ortak özelliği sendika şube yönetiminin anlayışına muhalif olmak. İşçiler sendika şube yöneticilerinin işaretiyle atılırken DİSK Genel Merkezi gelişmeleri sadece izlemekle yetiniyor. İşçiler bu anlayışa artık ‘dur’ diyor.
Brisa, Pirelli ve Adapazarı Goodyear lastik fabrikalarından Lastik-İş Sendikası yönetimine muhalif oldukları için işten atılan işçiler, sendikal bürokrasiye karşı ortak hareket etme kararı aldılar.
Lastik fabrikalarında bir birinin peşi sıra yaşanan işten atmaların tesadüf olmadığını ifade eden işçiler, işbirlikçi, uzlaşmacı sendikal anlayışın karşısında duran unsurların fabrikalardan tek tek ayıklandığını kaydettiler.
Pirelli, Brisa ve Pirelli’den atılan işçilerin işbirlikçi ve uzlaşmacı sendikal anlayışa karşı güç birliği yaptığını söyleyen Pirelli Baştemsilcisi Harun Demir, “İşçinin taleplerini göz ardı eden sendika yöneticilerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Pirelli ve Brisa’dan atılan işçiler olarak delege seçimlerine müdahil olduk. Brisa’da kazandık. Pirelli’de aday olmamız engellendi. Dava açtık ve kazandık şimdi temyizden sonuçlanmasını bekliyoruz. Biz inanıyoruz ki lastik işçisi Brisa’da olduğu gibi atılan işçiye sahip çıkacak ve biz bu işbirlikçi anlayışı sendikamızdan uzaklaştıracağız” dedi.
Yaşanan gelişmeler karşında DİSK yönetimi ve DİSK’e bağlı sendikalar başta olmak üzere sendikaların sessiz kaldığını belirten Demir, “Sendikalar artık bu yaşananlara sessiz kalmamalılar. Gerçekler açılan davaların sonuçlanması ile bir bir açığa çıktı. Buradan bir kez daha tüm sendikalara sesleniyoruz. Delege seçimleri başta olmak üzere, seçimlerin demokratik bir ortamda yapılması için müdahil olsunlar” şeklinde konuştu.
TAVİZ VERMEK İÇİN ENGELLER KALDIRILDI
Lastik iş kolunda 2008 yılı haziran ayında yaşanan ve 14 gün süren grevin işten atmaların startını veren bir gelişme olduğunu aktaran Demir, sözleşme görüşmeleri süresince lastik patronlarının kazanılmış hakları masaya yatırdığını ve sendika yöneticilerinin de uzlaşma eğilimi içerisinde olduğunu kaydetti. Demir, o dönem sendika yöneticileri ile kendilerini karşı karşıya getiren gelişmeleri şu sözlerle anlattı; “2008 ocak ayında başlayan görüşmelerde lastik patronları eşit işe eşit ücret, geçici işçilik ve yıllık izinleri bir yıla yayma gibi bizim için olmazsa olmaz maddeleri gündeme getirdi. O dönem sendika yöneticilerinin patronlarla anlaşma eğilimi öne çıkıyordu. Sendika yöneticileri ile lastik patronları adeta söz birliği yapmış gibi bize özellikle Pirelli’deki işyeri temsilcilerine siz bu sözleşmenin önündeki en büyük engelsiniz diyorlardı. Onlara göre biz, Brisa temsilcileri ve Adapazarı Goodyear temsilcileri en büyük engeldik ve bu engeller şimdi tek tek ayıklanıyor.”
Grevin sona ermesinin hemen ardından 22 Ağustos’da kendisi ile birlikte 5 işyeri temsilcisinin önce sendika yöneticileri tarafından asılsız iddialarla görevden alındığını ve ardından işten atıldığını aktaran Demir, “Sonra sırasıyla Brisa’dan 64, Pirelli’den 30, Adapazarı Goodyear’dan 28 toplam 128 işçinin atılmasıyla beraber Lastik-İş sendikasına muhalif işçilerin tasfiye süreci tamamlanmış oldu” dedi.
LASTİK-İŞ’TE MUHALİF OLMAK SUÇ
Brisa lastik fabrikasından atılan İşçilerden Mehmet Yaşar da kriz gerekçesi ile 64 işçinin işten atıldığı fabrikada sendika yöneticilerinin bir kez olsun atılan işçilerin yanına gelmemesinin işten atmaları onayladıkları anlamına geldiğini dile getirdi. Yaşar, “İşten atıldığımız süreçte sendika yöneticilerinin yaptığı tek açıklama patronlarla yapılan görüşme sonucu işten atmaların 64’de durdurulduğu oldu. Onlara göre bu başarıydı” dedi.
Atılan işçilerin her fırsatta sendikaya değil sendika yönetimine muhalif olduklarını altını çizdiğini belirten Yaşar, “Yıllardır işverenlerin istekleri var. Yeni işe girenin ücreti, geçici işçilik konularında Lastik-İş yöneticilerinin de bir kalemde bu maddeleri patronlara peşkeş çekeceğinin sinyalini aldıkları için bu insanlar onlara muhalefet” diye konuştu.
Atılana kadar sendikanın genel merkez delegesi olduğunu söyleyen Brisa İşçisi Halil İbrahim Demirtaş, geçtiğimiz dönem sendikanın Adapazarı şube kongresini mevcut genel merkez yönetimine muhalif işçilerin kazanmasının ardından Abdulllah Karacan’la aralarının açıldığını aktararak “Biz söz, yetki, karar tabanın diyerek yola çıkmıştık. Fakat Adapazarı’ndaki seçimlerin ardından Karacan ‘Ben onlarla çalışmam, onları da çalıştırmam’ dedi. Bu anlayışa karşı çıktığımız için aramız açıldı” diye konuştu. Lastik-İş yönetiminin anlayışını Türk-iş’e bağlı Türk Metal sendikası yönetiminin anlayışına benzeten Demirtaş, Karacan’ın tek söz sahibi olmak istediğini, temsilcileri bile atama usulü ile yapmak istediğini kaydetti. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

SONRAKİ HABER

Kosta Rika görüşmeleri sonuçsuz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...