13 Temmuz 2009 00:00

Mücadelenin önü kesildi

Kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Türk-İş ile AKP Hükümeti’nin yüzde 3+5.5’e imzalanmasına tepkiler devam ediyor.

Paylaş

Kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Türk-İş ile AKP Hükümeti’nin yüzde 3+5.5’e imzalanmasına tepkiler devam ediyor.
İş bırakma eyleminin hemen ardından gelen anlaşmanın ayrıntıları ortaya çıkarken, tabanda yapılan anlaşmaya tepkiler devam ediyor. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu önceki gün yaptığı açıklamada, iş bırakma eyleminin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile evinde görüştüklerini ve asıl anlaşmanın burada yapıldığını söylemişti. Kumlu Başbakan’ın evinde yaptıkları görüşmeyle ilgili, ‘Görüştük, inat kırılmıştı. Orada belirli mesafe alındı’, sonra değerlendirdik ve uzlaşma sağlandı açıklaması yapmıştı.
İmzalanan çerçeve anlaşmasının taleplerinin çok gerisinde olduğunu belirten Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şube başkanları, yükselen mücadelenin önünün kesildiğini ifade ettiler. İşyerlerinde işçilerin imzalanan sözleşmeye tepkili olduğunu belirten şube başkanları, artık sendikaların yalnız başlarına kaldığına dikkat çektiler. Şube başkanları, işyerlerinde yapacakları toplantıların ardından ne yapacaklarına karar vereceklerini ifade ettiler.
BİRLİKTELİK ENGELLENDİ
İmzalanan sözleşmeden işyerlerinde çalışanların memnun olmadığını dile getiren Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan, işçilerde sendikalarına karşı umutsuzluk ve güvensizlik oluştuğunu söyledi. Özellikle 2006 yılında işe giren ve ikinci ücret skalasından maaş alan işçilerin, imzalanan sözleşmeyle 1200 liranın altında kaldığına değinen Arcan, verilen sözlerin hiçbirinin tutulmaması nedeniyle işçilerin oldukça huzursuz olduğunu söyledi.
“Tam bir mücadele başlamışken bunun önü kesildi. En önemlisi de işçi-memur birliği sağlanmıştı. Biz tam bunu yakalamıştık. Ama maalesef bu birlikteliğin de önü kesildi. Mücadelede ortak bir zemin tutturulmuştu. İşçi greve ve eyleme hazırdı. Artık siyasi iktidara boyun eğmek istemiyordu. Genel görüntü buydu. Bu eylemleri bir hafta daha sürdürebilseydik kayıplarımızın altında imzalamazdık. Bizim istediğimiz atla-deve değildi. Kayıplarımızı istiyorduk. Bu toplusözleşme bizim için utanç verici oldu” diyen Arcan, işçinin göze aldığı grevi Türk-İş ve sendikaların alamadığını belirtti. İşçilerin ve emekçilerin şu an bulunduğu tablodan bu tutumun sorumlu olduğunu ifade eden Arcan, sözleşmenin bu şekilde imzalanmasıyla Başbakan ve AKP’nin kurtarıldığına dikkat çekti. Kamu işçilerinin iktidara peşkeş çekildiğini söyleyen Arcan, “Sadece kamu işçileri kaybetmedi. Türkiye’deki bütün çalışanlar, memurlar ve emekliler kaybettiler. Utanç verici bu sözleşmenin de Türk-İş’e mutlaka bir faturası olmalıdır” diye konuştu.
‘İŞYERLERİNDE İMZALAMAYACAĞIZ’
İşçilerin, taleplerini hayata geçirmek için iyi bir mücadele havası yakaladığına değinen Petrol-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Ecvet Eşlegül, ancak son saatte işçi sınıfının gol yediğini söyledi. İşyerlerinde Türk-İş’e sözleşme nedeniyle büyük bir tepki olduğunu dile getiren Eşlegül, “Açık ve net söylüyorum güvensizlik arttı. Taleplerimizin hiçbiri yerine getirilmedi. Bırakın 2009’u, 2008’in enflasyon karşılığını dahi alamadık. Enflasyon kaybımız bile kapanmadı” dedi. İşyerleri bazında bu sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyuran Eşlegül, işçilerin talepleri yerine getirilene kadar her türlü mücadelenin süreceğine dikkat çekti.
MÜCADELE KIRILDI
Tek Koop-İş 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, imzalanan sözleşmenin beklentilerini karşılamadığını ifade etti.
Daha önceki sözleşmelerde anlaşmanın altında sadece Türk-İş genel başkanının imzası olduğuna dikkat çeken Özkaraca, bu kez Koordinasyon Kurulu’nun imzasının da bulunmasına dikkat çekti. Ne ücret ne de diğer taleplerinin karşılanmadığını söyleyen Özkaraca, mücadeleyi yükseltmek yerine anlaşmaya varılmasını kabul etmediklerini dile getirdi. “Geçmiş sözleşmelere göre ilk defa işçiler talepleri için eyleme geçmişti. Talepleri için daha büyük eylem kararları beklerken anlaşma oldu. İşçiler, hem Türk-İş’in eylem kararlarında hem de ondan önceki eylemlerde mücadeleye hazır olduğunu göstermişti” diyen Özkaraca, şimdi karşılarında idari maddeler, esnek çalışma, sosyal haklar gibi maddelerin durduğunu ve sürecin devam ettiğini ifade etti. Özkaraca, “Ancak şu kesin ki mücadele kırıldı. Şimdi her sendika kendi başına kaldı. İşçilerin tepkisi var” diyerek, önümüzdeki günlerde yapacaklarını tartıştıktan sonra yeni kararlar alacaklarını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Erkan Araz / Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

‘Bizim değil Başbakan’ın psikolojisi bozuk’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa