13 Temmuz 2009 00:00

Büyükanıt’a yargı yolu açılacak mı?

Van Barosu, Şemdinli davası savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın çete suçundan yargılanması talebi ile Genelkurmay’a gönderdiği dosyanın gereğinin yapılması için bugün Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliği’ne suç duyurusunda bulunuyor.

Paylaş

Van Barosu, Şemdinli davası savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın çete suçundan yargılanması talebi ile Genelkurmay’a gönderdiği dosyanın gereğinin yapılması için bugün Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliği’ne suç duyurusunda bulunuyor.
Şemdinli savcısının iddianamede yer verdiği bir belge, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt’a yargı yolunu açacak. Şemdinli davasını açtıktan sonra hazırladığı iddianamede Büyükanıt’ın ismini geçiren Savcı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli soruşturmasını yürütürken, kendisinin de mesleki sonunu hazırlayan önemli bir karar verdi. Yürüttüğü soruşturma sırasında Bükükanıt’ın, Kara Kuvvetleri komutanlığı yaptığı sırada Diyarbakır’da görev yaparken bölgedeki sıralı komutanların bir kısmıyla birlikte “çete oluşturduğu” kanaatine varan Savcı Sarıkaya, 2006 yılındaki yasalara göre kuvvet komutanları ve diğer askeri personel için soruşturma yapıp dava açma yetkisi bulunmadığından, bu isimlerle ilgili soruşturmayı ayırmıştı. Bu dosyayı, suç duyurusuyla birlikte Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderen Sarıkaya, Şemdinli dava dosyasında Büyükanıt’tan ‘şüpheli’ olarak söz etmişti.
ÇETE VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA
Sarıkaya, askeri savcılığa sunduğu dosyada, “Yaşar Büyükanıt ve Büyükanıt’ın Diyarbakır’da görev yaptığı sırada aynı yerde İl Jandarma Alay Komutanı olan Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Ali Osman Celasun, dönemin Diyarbakır Kolordu Komutanı Kurmay Başkanları Erhan Tavşancı ve Reha Şatana ile dönemin MİT Bölge Başkanı Cemal Uzgören’in, suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemekten yargılanmaları” talebinde bulunmuştu. Suç duyurusu başvurusunun içinde, şimdi Ergenekon davasından şüpheli olarak tutuklu bulunan ve o dönemde Binbaşı olan Cemal Temizöz’ün de ‘çete oluşturmaktan’ yargılanması talep edilmişti.
AĞIR CEZA’YA BAŞVURULACAK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı, askerlerin sivil yargıda yargılanmasına olanak tanıyan yasa yürürlüğe girdikten sonra, Şemdinli dosyasındaki bu iddialar nedeniyle Büyükanıt için de yeniden düğmeye basıldı. Davanın müdahil avukatları ile Van ve çevre illerin baro başkanları, Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliği’ne başvuruda bulunacaklarını açıkladılar. Avukatlar, bugün yapacakları başvuruda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanını tanımlayan 250. maddesinin değiştiğini, bu mahkeme ve savcılıkların artık askerlerle ilgili iddiaları soruşturup davalara bakacak şekilde donatıldığını kaydedecek. Van Başsavcılığı’na yapılacak başvuruda, Sarıkaya’nın hazırladığı Şemdinli dosyası içindeki ‘tefrik kararı’ ve askeri savcılığa yaptığı duyuru hatırlatılarak, sivil savcılıktan, “yeni yasaya göre artık Büyükanıt ve diğer komutanlar hakkında Genelkurmay Askeri Savcılığı’na 2006 yılında gönderilen suç duyurusunun geri çekilip, soruşturma yapılması” talep edilecek.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Karayolları işçisi türk-iş´e öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa