13 Temmuz 2009 00:00

Bedavaya çalışacak avukat yok!

CMK görevi yapan avukatlar, emeklerinin karşılığını alana kadar görev kabul etmiyor. Sultanbeyli dışında İstanbul’un tüm bölgelerinde iş bırakan CMK avukatları, haklarını alana kadar avukatı olmayanlara atanmayacaklar.

Paylaş

CMK görevi yapan avukatlar, emeklerinin karşılığını alana kadar görev kabul etmiyor. Sultanbeyli dışında İstanbul’un tüm bölgelerinde iş bırakan CMK avukatları, haklarını alana kadar avukatı olmayanlara atanmayacaklar.
İstanbul Barosu’na bağlı 4 bin avukat CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) görevi, 2 bin 500 avukat ise avukat tutamayanlar için hukuk mahkemelerinde görülen davalarda ‘adli yardım’ görevi yapıyor. Adli yardım görevi yapan avukatlar, asgari tarifeye göre ücret alırken, CMK avukatları için ücreti, görev aldıkları aşama (kolluk, savcılıkta ve mahkemede soruşturma, kovuşturma) belirliyor. CMK avukatlarının ücretleri, 90 lirayla 450 lira arasında değişiyor. Görev ise gece-gündüz tanımıyor. Üstüne üstlük, neredeyse 24 saat görev yapan CMK avukatları, ücretlerini nisan ayından beri, yani 4 aydır alamıyor. 10 Haziran’da Silivri bölgesinin aldığı kararla başlayan iş bırakma eylemleri, tüm İstanbul’a yayıldı. Çalışan tek bölge olan Sultanbeyli bölgesinin de, bugün yapılacak bölge toplantısıyla ‘süresiz iş bırakma’ kararı alması bekleniyor.
‘VERGİ CEZALARIYLA MUHATAP OLUYORLAR’
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, CMK avukatlarının makbuzu kestikten bir ay sonra vergi ödemeleri gerektiğini, ancak ücretlerini aylar sora alabildiklerini belirtiyor. “Cebinde parası olmayan avukat KDV’yi ödeyemediği için bir de vergi cezalarıyla icra emirleriyle karşı karşıya kalıyor” diyen Aydın, göreve giderken cebinden masraf yapıp, zamanında alamadığı için vergi cezalarıyla muhatap olan binlerce avukat bulunduğunu vurguluyor. Aydın, “Tüm bunlar bir araya gelince, yıllardan beri CMK’da görev yapan meslektaşlarımızın bu kadar yoğun iş yükü altında ve gönüllülük esasıyla görev yapmalarına rağmen, bu anlayışla karşı karşıya bırakılmaları, avukatlarımızın görev kabul etmemesiyle neticelendi” diye konuştu.
‘ANGARYA SUÇTUR’
Bu konuda avukatların yerden göğe kadar haklı olduklarına dikkat çeken Aydın, “Bu direniş sadece paranın alınmasına yönelik bir direniş değil. Zaten CMK’da gerçekten çok düşük ücretlerle görev yapıyorlar; bir gönüllülük esası, hak ve özgürlükleri koruma, insanların haklarını koruyup gözetme anlayışı olmasa, zaten böyle bir göreve de gitmezler” dedi.
Angaryanın Anayasa’ya göre suç olduğunu hatırlatan Aydın, hiç kimsenin, CMK avukatları gibi bedava çalıştırılamayacağının Anayasa’yla güvence altına alındığını söyledi.
İstanbul Barosu ve CMK avukatları, 15 Temmuz Çarşamba günü saat 14.00’te baro önünde bir açıklama yapacak.
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

Eyüboğlu ailesi: ‘Öz yargılansın’

SONRAKİ HABER

Ulya Şekeroğlu toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...