13 Temmuz 2009 00:00

Eyüboğlu ailesi: ‘Öz yargılansın’

Rahip Santoro Cinayeti, linç girişimleri, Hrant Dink cinayeti… Hepsinin ortak noktası birbirlerine yakın tarihlerde Trabzon’da yaşanmaları ya da planlanmaları. Aynı dönemde yaşanan bir diğer olay da, 3 yıl önce müteahhitlik yapan Mustafa Eyüboğlu ve yeğeni Çağdaş Eyüboğlu’nun öldürülmesi.

Paylaş

Rahip Santoro Cinayeti, linç girişimleri, Hrant Dink cinayeti… Hepsinin ortak noktası birbirlerine yakın tarihlerde Trabzon’da yaşanmaları ya da planlanmaları. Aynı dönemde yaşanan bir diğer olay da, 3 yıl önce müteahhitlik yapan Mustafa Eyüboğlu ve yeğeni Çağdaş Eyüboğlu’nun öldürülmesi.
Haraç, kurşunlama, adam kaçırma gibi suçlara karıştığı için bir süre cezaevinde de kalan Coşkun Aydın ve Gökhan Aksoy, Trabzon’un Esiroğlu beldesinde oturan Mustafa Eyüboğlu’ndan haraç istemiş, Eyüboğlu’nun haraç vermeyi reddetmesinin ardından Aydın aileyi tehdit etmeye başlamıştı.
JANDARMADAN DÖNERKEN...
Saldırıdan bir ay önce Aydın, aynı aileden Bahattin Eyüboğlu’nu ölümle tehdit ederek, Eyüboğlu’nun kafasına tabanca kabzasıyla vurmuş, olay Esiroğlu Jandarma Komutanlığı’na bildirilmesine rağmen Aydın’ın yakalanması için bir girişimde bulunulmamıştı. Son olarak “Eyüboğlu sülalesini yok edeceğiz” tehdidi üzerine aile tekrar 10 Haziran 2006’da Jandarma Komutanlığı’na giderek önlem alınmasını istemişti. Yaklaşık 1 saat sonra da Aydın ile Aksoy, Eyüboğlu ailesinin bulunduğu aracın önünü keserek, Mustafa Eyüboğlu (42) ve yeğeni Çağdaş Eyüboğlu’nu (23) öldürmüştü.
Emin ve Bahattin Eyüboğlu’nun da yaralandığı saldırının ardından Aydın ve Aksoy, kayıplara karışmış, Aydın 2 yıl sonra kaçtığı Ukrayna’da yakalanarak, ailenin ısrarlı takibi sonucu Türkiye’ye getirilmişti. Aynı olayda gecikmeli de olsa Halit Sağlam ve Gökhan Aksoy da yargılanmaya başlanmıştı.
ALBAY ÖZ’DEN ‘JİTEMCİ’ PAZARLIĞI
Dava ilerledikçe ihbarı değerlendirmeyen Jandarma’nın olayda büyük ihmali olduğu ortaya çıkmakla kalmadı, sanıklardan Sağlam’ın JİTEM için çalıştığı da belgelendi. Sağlam, yargılama aşamasında mahkemeye ilettiği mektupta JİTEM’den para aldığını belirtirken, Dink cinayetinden haberdar olduğu ortaya çıkan dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün de adı geçmişti. Ailenin, “zanlıların neden yakalanmadığı” sorusuna Öz’ün “Aile şikayetçi olmazsa Gökhan’ı gözaltına alırım. Çünkü Halit benim adamım, ben iş veririm o yapar” diye yanıt verdiği iddia edilmişti.
Halit Sağlam ile ilgili Jandarma’dan mahkemeye iletilen yazıda: “5 Eylül 2002 ile 31 Aralık 2006 tarihleri asında komutanlığımızca haber elemanı (muhbir) olarak kullanıldığı, 31 Aralık 2006 tarihinde de güvenilirliğini kaybetmesi ve diğer sebeplerden dolayı ilişiğin kesildiği tespit edilmiştir” denilmişti. Ailenin avukatı Özcan Tik de “Kime suçlu diye el atsan ya polis muhbiri ya da JİTEM elemanı çıkıyor” diyerek duruma isyan etmişti.
İki silahın kullanıldığı Adli Tıp raporlarına geçen cinayetle ilgili Coşkun Aydın tek tutuklu sanık olarak yargılanırken, JİTEM elemanı Halit Sağlam ve 10 bin TL kefaletle tahliye edilen Gökhan Aksoy da tutuksuz yargılanıyor.
ALİ ÖZ AİLEYİ TEHDİT ETMİŞ
Dink’in öldürülmesiyle ilgili bir türlü yargılanmayan Ali Öz’ün, Eyüboğlu cinayetinde yargılanmasına geçtiğimiz günlerde Trabzon Valiliği izin vermedi. Eyüboğlu ailesi ise duruma tepkili. Mustafa Eyüboğlu’nun ablası Ayla Eyüboğlu, Jandarma’nın tehditlerden haberdar edilmesine rağmen önlem almadığına dikkat çekerek, cinayetten Coşkun Aydın’ın yurtdışına kaçmasına kadar pek çok olayda Jandarma’nın ihmali olduğunu vurguladı. Albay Öz’ün olaydan 2 gün sonra “Ayla Eyüboğlu’na söyleyin bu olayı siyasete dökmesin” diye kendisine haber yolladığını anlatan Eyüboğlu, Öz’le görüşmek istediklerinde kapı dışarı edildiklerini ve Jandarma tarafından hastane önünde tartaklandıklarını söyledi.
“O dönemde her gün birileri öldürülüyordu. Mafyaların, çetelerin üstüne gidilmedi. Mafya ile bağlantımız olmadığı için yıldırılmak istendik. Ancak ters tepti. Kardeşim ve yeğenimin katilleri cezalanana kadar mücadele edeceğiz” diyen Eyüboğlu, olayın aydınlanması için Albay Öz’ün mutlaka yargılanması gerektiğinin altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Buca Öğretmenevi buharlaştı mı?

SONRAKİ HABER

Bedavaya çalışacak avukat yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa