13 Temmuz 2009 00:00

Kendimi çok ‘özel’ hissediyorum

YÜKSEKÖĞRETİM okulu fakültelere göre katkı payları belirlendi. Fiyatlar 71 TL ile 591 TL arasında değişiyor. Üniversite öğrencileri şimdilerde ...

Paylaş

YÜKSEKÖĞRETİM okulu fakültelere göre katkı payları belirlendi. Fiyatlar 71 TL ile 591 TL arasında değişiyor. Üniversite öğrencileri şimdilerde “Devlet okulları niye var” sorusunun yanıtını arıyor. İkinci öğrenime yapılacak olan zam oranı yüzde yüz, örgün eğitime ise yüzde 8 oranında zam yapılacak. Öğrenciler artık devlet okullarında kendilerini çok özel hissedecekler.
Yapılan zamları protesto eden üniversite öğrencileri, Beşiktaş’ta bir araya geldiler. Beyoğlu Kumpanya tiyatro oyuncularının harçlara yapılan zamlara karşı oynadığı tiyatro oyunu ile başladı öğrencilerin eylemi. Okulların rant hırsıyla nasıl peşkeş çekildiğini anlatıyordu oyun. Üniversitelerde yemekhanelerin özelleştirilmesi, bursların kaldırılması derken, öğrencilerin tatil zamanına denk getirilen harç zamları... Tiyatro oyunun ardından diğer illerden öğrencilere gelen mesajlar okundu. “Herkese Eşit, Parasız Eğitim” , “Yusuf Ziya Zammını Al Başına Çal” , “O kadar paramız YÖK ki” dövizlerinin taşındığı, parasız eğitim taleplerinin haykırıldığı eylemde, basın metnini Abdullah Yücel okudu.
PARASI OLAN OKUSUN
Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın yaptığı “Eğitim paralı olacak, herkesin okula gitmesine gerek yok” açıklamalarını hatırlatan Yücel, üniversite eğitimi almanın giderek lüks halini almaya başladığını anlattı. Yücel, “Her gün yeni bir özel üniversitenin açıldığı, eğitim modeli olarak ABD modelinin örnek alındığı bu durumun Türkçesi şudur: Parası olmayan okumasın” dedi.
DİĞER İLLERDE DE EYLEM YAPILDI
Eylemde konuşan iki çocuk annesi Dilber Aktaş ise çocuklarını okutmak için yaşadığı sıkıntıları anlatarak zamların geri çekilmesini talep etti. Öğrencilerin, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a yaptıkları “Yusuf’un arabası öğrencinin harç parası” şarkısının ardından eylem sona erdi.
Diğer illerde öğrenciler, yapılan zamlara sesiz kalmadılar. Cizre Üniversiteliler Derneği (CÜDER) üyesi 100’ü aşkın üniversite öğrencisi, Eğitim Sen Cizre Temsilciliği önünde bir araya gelerek harçlara yapılan zammı kınadı. Denizli, Aydın ve Kocaeli’nde de YÖK protesto edildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bitmek bilmiyor ki bu sınavlar!

SONRAKİ HABER

ÖZELDEN SEÇME SINAVI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...