14 Temmuz 2009 00:00

KRİZ GENİŞ BİR EMEK CEPHESİ İLE AŞILABİLİNİR

Mamak Şahintepe Mahallesi sakinleri krizi tartıştı. Çorum Alaca’ya bağlı İmat Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından önceki gün düzenlenen “Kapitalizmin Krizi ve Türkiye’nin Durumu” panelinde bir araya...

Paylaş

Mamak Şahintepe Mahallesi sakinleri krizi tartıştı. Çorum Alaca’ya bağlı İmat Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından önceki gün düzenlenen “Kapitalizmin Krizi ve Türkiye’nin Durumu” panelinde bir araya gelen dernek üyeleri ve mahalleliler, krizin kendilerini teğet geçmediğini vurguladılar.
Etkinliğe katılan Eğitim Sen Eğitim Uzmanı ve Gazetemiz Köşe Yazarı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, kapitalizmin tarihi boyunca dönemsel krizlerden geçtiğini, 1785 yılından beri sayısız krizler yaşandığını kaydetti.
1913 yılında yaşanan krizin, bir yıl sonra birinci dünya savaşıyla atlatılabildiğini hatırlatan Aydoğanoğlu, 1929 krizinin ise ancak on yıl sonra başlayan ikinci dünya savaşı ile aşılabildiğini vurguladı. Krizlerin ya devrimler ve ayaklanmalar ya da savaşlar doğurduğunu kaydeden Aydoğanoğlu, şimdi ki durumda da üçüncü dünya savaşının önemli bir olasılık olarak değerlendirildiğini ifade etti.
1929 krizinde çok sayıda kişinin işsiz kaldığını, devletin açlıktan dolayı isyanların olmaması için ekmek ve çorba dağıttığını belirten Aydoğanoğlu, Türkiye’de ise açılan paketlerin ve alınan önlemlerin egemen sınıfların ve patronların faydasına olduğunun altını çizdi. 1911’de çizilen “Kapitalizmin Piramidi”nin bugün hâlâ geçerliliğini koruduğunu vurgulayan Aydoğanoğlu, piramidin en altında her ülkeden işçi emekçi ve yoksul köylüden oluşan emekçilerin bulunduğunu ifade etti. Piramitte paraya en uzak olanın da emekçiler olduğunu kaydeden Aydoğanoğlu, emekçilerin insanca yaşayacak bir dünyaya ulaşmaları için piramidi taşımaktan vazgeçmeleri gerektiğini vurguladı.
‘KRİZ BİTECEK’ SÖYLEMİ DOĞRU DEĞİL
Krizle birlikte AKP iktidarının daha saldırgan bir çizgiye yöneldiğini de hatırlatan Aydoğanoğlu, kriz karşısında emekçileri bölmek için etnik, mezhepsel çatışmaların, hatta hemşehriciliğin bile kışkırtıldığını söyledi. Aydoğanoğlu, sendikal mücadelenin baskı altına alınmasının ve antidemokratik uygulamaların artmasının örneklerinin de sıkça yaşandığını belirtti. “Krizi atlatacağız, kriz bitecek” söylemlerinin de gerçekçi olmadığına dikkat çeken Aydoğanoğlu, IMF ile şimdiye kadar yapılan 19 anlaşmada 43 milyar dolar para alındığını, yakın zamanda IMF ile yapılacak anlaşmayla ise 40 milyar dolar alınacağını hatırlattı. Krizle birlikte batması beklenen ülkeler arasında Türkiye’nin sekizinci sırada yer aldığına dikkat çeken Aydoğanoğlu, kriz karşısında da emekçilerin kendi aralarında birleşmesinin önemine dikkat çekti. “Emekçiler kendi aralarında birleşemez, örgütleriyle birlikte haklarını savunamazlarsa, krizin çıkmasında en ufak bir sorumlulukları olmadığı halde, fatura yine emekçilerin sırtına yıkılacaktır” diyen Aydoğanoğlu, sendikalar, kitle ve meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler ve krizden birebir etkilenen kesimlerin geniş bir mücadele cephesi oluşturmasının önemli olduğunu söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Dev Sağlık-İş Antalya’da şube açtı

SONRAKİ HABER

Rize’de çay üretileri AKP Hükümeti’ne tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...