14 Temmuz 2009 00:00

CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

KISA süre önce 12 Eylül darbesine ilişkin çıkışıyla gündeme gelen CHP dün askere sivil yargı yolunu açan yasal düzenlemeye...

Paylaş

KISA süre önce 12 Eylül darbesine ilişkin çıkışıyla gündeme gelen CHP dün askere sivil yargı yolunu açan yasal düzenlemeye ilişkin yaptığı olağanüstü grup toplantısında oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda, yasal düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP lideri Deniz Baykal, yasanın askeri yargıyı vesayet altına alma girişiminin sonucu olduğunu ileri sürerek “Türkiye’de askeri vesayet sorunu yok, Tayyip Erdoğan vesayeti var” dedi.
DARBECİLER ZATEN YARGILANABİLİYORMUŞ!
Genel merkezdeki toplantı öncesi kameraların karşısına geçen Baykal, yasanın bir maddesinin tartışma yarattığını söyleyerek, “Büyük dönüşümü gerçekleştirdiği iddia edilen o madde gece yarısı, aniden bir önerge üzerinden, müzakere edilmeden yasaya yerleştirildi. Sabah herkes, neyin yapıldığını, yeniden keşfetmek durumunda kaldı” dedi. Yasanın darbe girişimlerini önlemek için getirilmiş bir düzenleme olmadığını söyleyen Baykal, “TCK’da, darbe yapanların, sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik düzenlemeler vardır. Darbe girişimlerinin, normal mahkemelerde yargılanması önünde bir engel yoktur, darbe bir suçtur, askeri bir suç değildir. Genel ceza kanunu kapsamı içinde suçtur. Darbeyi, sivil mahkemeler önlüyor” iddiasında bulundu. “Darbeyi önleme yasası sözü, boş bir safsatadan ibaret” diyen Baykal, “Anayasaya aykırı. AB’nin talebi değil. Ama olağanüstü tertipler gerçekleştirerek, bir gayret sergileniyor. Bunun anlamı nedir?” dedi. “Darbeyi sadece askerler yapar diye bir şey yok; darbeyi siviller de yapar” diyen Baykal, “Faşizm askeri kurumların sivil kurumlar üzerinde tahakküm ve vesayet kurduğu bir rejim değildir her zaman; çoğunlukla sivil kurumların askerin üzerinde vesayet kurduğu bir düzendir” dedi. Cumhurbaşkanı’nın görevinin, önüne gelen yasayı irdelemek değil, uygun değilse geri göndermek olduğunu belirten Deniz Baykal, “Bu yasa, bir cumhurbaşkanı sorunumuz olduğunu da göstermiştir. Ne yazık ki, Anayasamızın öngördüğü gibi bir cumhurbaşkanına olan ihtiyacımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
CHP’YE PROTESTO
Öte yandan toplantı öncesi Genç Siviller, CHP’yi protesto etti. “CHP uyuma, vesayete sahip çık”, pankartı açan grup adına konuşan Mithan Sağlam, “Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir” diyen Sağlam, “Gelin sizde ömrü hayatınızda bir kez demokrasi ve özgürlüklerden yana bir iş yapın” dedi.

EVREN BAYKAL’A ÇOK BOZULMUŞ!
Kenan Evren, CHP’nin 12 Eylül darbesini yapanların yargılanması için yaptığı girişimi değerlendirdi. Darbe öncesinde sağcı-solcu çatışması yaşandığını söyleyen ve “Biz ihtilal yapma kararını keyfiyetle almadık. O kararı vermesek, bugün Türkiye çok başka noktalardaydı” iddiasında bulunan Evren, “Ama görüyorum ki o gün bana bu kararı verdiğimiz için ‘şak şak’ yapanlar bugün beni yargılamaya kalkıyor” dedi. Yargılanması durumunda intihar edeceğini tekrarlayan Evren, “Kimsenin beni ya da diğerlerini yargılayacağı yok. Laf olsun diye ortaya atılmış iddialar bunlar. Benim için o noktaya gelmek mümkün değil. Bir mermiye bakar o iş. Mahkemeye çıkacağıma kafama kurşun sıkarım” dedi. Baykal’ın sözlerine çok üzüldüğünü söyleyen Evren, “Birçok insana bozuldum ama en çok da Deniz Baykal’a bozuldum. Madem darbelere karşı, o zaman evvela 27 Mayıs’ı sorgulaması lazım.” dedi.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

Büyükanıt için sivil mahkeme başvurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...