14 Temmuz 2009 00:00

Dumanaltı devri sona eriyor

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan sigara içme yasağının genişletilmiş kısmı 19 Temmuz’da uygulanmaya başlayacak.

Paylaş

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan sigara içme yasağının genişletilmiş kısmı 19 Temmuz’da uygulanmaya başlayacak.
Daha önce lokanta, kafeterya ile kamu kurum ve kuruluşlarında sigara içilmesi yasaklanırken, yasağın kapalı mekanlarda da uygulanmasına yönelik hazırlık yapılması için işletmelere 18 ay süre tanınmıştı. Sürenin 19 Temmuz günü sona ermesiyle sigara devri kapalı mekanlarda sona erecek. Bu tarihten itibaren Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasada Değişiklik Öngören Kanunu’na göre, özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler bir kamu kuruluşuna ait ise, dernek, kulüp lokali, sosyal tesis olarak kullanılıyorsa, sağlık, eğitim, kültür kurum kuruluşları içinde bulunuyorsa ve havalimanı, istasyon, liman, iskele, otogar, toplu taşıma araçlarının mola yerleri gibi alanların içinde yer alıyorsa bu mekanlarda sigara içilemeyecek. Ayrıca okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
ÖZEL ALANLAR OLUŞTURULACAK
Yasak çerçevesinde, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, ceza evlerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde tütün ürünleri tüketilmesine oluşturulacak alanlarla imkan tanınacak. Ancak bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek. Bu kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek. Otelcilik hizmeti veren işletmelerde, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına uygun odalar tahsis edilecek.
Sigara içme yasağı, stadyumlara da sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında olacak. Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Sigara içilmesinin yasaklandığı yerlerde büyük puntolu ‘Sigara İçmek Yasaktır’ şeklinde uyarı levhası asılacak. Yasa çerçevesinde ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan televizyon ve radyolar da ayda en az 90 dakika eğitici yayın yapacak.
ÖNCE UYARI
Yasaya göre sigara yasağının uygulanmasına dair tedbir almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler ilk etapta yazılı olarak uyarılacak. Buna rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 ile 5 bin TL arasında ceza verilecek. Yasak kapsamındaki yerlerde sigara içenlere 50 TL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 TL, sigara içimine izin veren işletmeye de 500 ile 5 bin TL arasında ceza verilecek. Tütün firmaları, ürünlerini hediye vermeleri, indirimli satmaları, eşantiyon, promosyon veya yardım olarak dağıtmaları, ilan vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar ceza alacak.
Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamı yapılması halinde; yerel yayın yapanlara 1000 ile 5 bin TL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin ile 10 bin TL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin ile 100 bin TL idari para cezası verilecek. 18 yaşın altındakilere sigara satanlar ise 6 ay-1 yıl arası hapisle cezalandırılacak.

YASAK DESTEKLENMELİ
Türkiye’nin tütün tüketimi konusunda 7., kapalı alanlarda tütün kullanımı yasaklayan 13. ülke olduğunu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Elif Tuncer, yasağın desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yasağın sağlıklı toplum projesine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çeken Tuncer, yasakla birlikte sigara içme oranının düşeceğine inandığını sözlerine ekledi.
(Samsun/CİHAN)
Fatih Yalçıner
ÖNCEKİ HABER

Tek tanıktı kaybedildi

SONRAKİ HABER

Maltepe Belediyesi TOKİ ile anlaşmasını feshedecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...