15 Temmuz 2009 00:00

23 banka mahkemeye verildi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ve beraberindeki heyet, TBMM kararına rağmen kredi kartlarından aidat aldığını belirttikleri 23 bankayı mahkemeye verdi.

Paylaş

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ve beraberindeki heyet, TBMM kararına rağmen kredi kartlarından aidat aldığını belirttikleri 23 bankayı mahkemeye verdi. Tüketiciler Birliği heyeti, sabah saatlerinde Levent’te bulunan İstanbul Tüketiciler Mahkemesi’ne geldi.
Mahkeme önünde bir basın açıklaması yapan Genel Başkan Nazım Kaya, yasalara rağmen bankaların yıllardır aldıkları kredi kartı aidatlarını bugün yargıya taşımak suretiyle son noktayı koyacaklarını söyledi.
Kredi kartı aidatlarının yıllardır tüketicinin gündemini meşgul ettiğini ve bankaların kendilerine duyulan güven nedeni ile yasalara rağmen aidatlarını almaya devam ettiğini kaydeden Kaya, “Her yıl ortalama 1 milyar dolar kart aidatı gelirinden pay almak isteyen bankalar, kart pazarlamasında bütün teknikleri kullanmış, geliri olmayana dahi yüksek limitlerle kredi kartı vermiştir. Bugün yaşanan kredi kartı borç sendromunun temel faktörlerinden biri de aidat pastasını paylaşma yarışıdır” dedi.
TÜKETİCİ ONAYI ŞART
“4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi gereği, tüketicinin onayı olmadan kredi kartı aidatı alınamaz” diyen Kaya, “Bu gerekçe ile hesap ekstresinde bildirilen aidata itiraz eden tüketici, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri tarafından çoğunlukla haklı bulunmuş; son olarak Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üçüncü kez aidatın yasal olmadığına karar vermiştir.” şeklinde konuştu.
Bugün son noktayı koymak üzere olayı yargıya taşıdıklarını söyleyen Kaya, “Yargının yasal ve meşru zeminden yoksun olan kart aidatlarının alınmaması yönünde karar vereceğine olan inancımız tamdır. Yargının tespit kararı ile birlikte tüketicilerin bireysel hak arama mücadelesi ve haksız olarak aidat alınması son bulacaktır” dedi.
ASLA ALINAMAZ HÜKMÜ İÇİN
Açıklamanın ardından basın mensuplarının, “Meclis’ten aidat alınmasını içeren hükmün çıkarıldığı” yönündeki hatırlatması üzerine Kaya, “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’ndaki değişikliklerin görüşülmesi sırasında tüketicilerin baskısı üzerine belirli limitlere kadar olan kredi kartlarından alınacak aidat iptal edilmiştir. Ama ‘Asla alınamaz’ diye bir hüküm getirmemiştir. Biz de bunu yasal zemine oturtmak için yargıya başvuruyoruz.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Kaya ve beraberindekiler adliyeye girerek dilekçelerini mahkemeye sundu. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

SGK bürokratlarının sigortalı çocuklarını tespit ediyor

SONRAKİ HABER

Çiftçinin su kuyularına sayaç takılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...