15 Temmuz 2009 00:00

SGK bürokratlarının sigortalı çocuklarını tespit ediyor

SON dönemde ‘sigortalı çocuk’ haberleriyle gündeme gelen Sosyal Güvenlik Kurumu, kendine de iğneyi batırdı. Kurum, bünyesinde görev yapan ve çocuklarını bir önceki sisteme göre sigortalattıran bürokratları tespit etmeye başladı.

Paylaş

SON dönemde ‘sigortalı çocuk’ haberleriyle gündeme gelen Sosyal Güvenlik Kurumu, kendine de iğneyi batırdı. Kurum, bünyesinde görev yapan ve çocuklarını bir önceki sisteme göre sigortalattıran bürokratları tespit etmeye başladı. Kurumda medyaya yansıyan isimler dışında da bazı üst düzey bürokratların çocuklarını önceki dönem sigorta yaptırdıkları tespit edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Demir’in özellikle konunun üzerine gidilmesini ve bütün suistimallerin ortaya çıkarılmasını istediği ifade ediliyor.
Sosyal Güvenlik Reformu yasalaşmadan önce 65 yaş emekliliğinden etkilenmemek için sigortalı yaptırılan 50 bin çocuğun sigortası iptal edildi. Emeklilik yaşını yükselten kanun yürürlüğe girmeden küçük yaştaki çocuklarını reklam ajansı, matbaa gibi yerlerde sigortalı gösterenlerin vatandaşlarla sınırlı kalmadığı SGK bürokratlarının bu yola başvurdukları tespit edildi. Yapılan incelemelerde ilk olarak SGK Başkan Yardımcısı Veysel Uyar ve Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp’in çocuklarını sigortalattığı belirlenmiş ve konu gündeme gelmişti. Bunun üzerine başlatılan çalışmalarda başka birçok üst düzey bürokratın küçük yaştaki çocuklarını sigortaya giriş yaptırdığını ‘çalışıyor gibi’ gösterdiği tespit edildi.
İKİ GÜN PRİM
Söz konusu çerçevede başlatılan incelemelerde SGK Genel Müdür Yardımcısı Celal Özcan’ın da 6 yaşındaki oğlunu sigortalattığı ortaya çıktı. Özcan, 2 gün prim ödedikten sonra oğlunun çıkışını yapmış. SGK Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serhat Erkan da 1993 doğumlu oğlunu nisan başında sigortalatmış ve 2 gün prim yatırmış. Okula giden çocuğun fiili çalışması olmadığına dikkat çeken SGK kontrol memurları, durumu yönetime bildirdi. SGK İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Tayfun Özbek’inde 16 yaşındaki oğlunu reformdan önce sigortalattığı belirlendi. Yapılan incelemede Özbek’in oğlunun 3 gün çalışmış gösterilip 65 yaşında emeklilikten etkilenmesinin önüne geçildiği tespit edildi. Daire başkanlarından Mustafa Erden de 16 yaşındaki oğlunu, 12 gün prim ödeyip sigortalı göstermiş. Sigortası iptal edilen 50 bin çocuk gibi bürokrat çocuklarının sigortası da iptal edilirse aylık bağlama oranı bütün yıllar için yüzde 2 olarak hesaplanacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bu film dostluğu ve dayanışmayı anlatıyor

SONRAKİ HABER

23 banka mahkemeye verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...