15 Temmuz 2009 00:00

28 Şubat generaline suç duyurusu

DEMOKRATİKToplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili ve İHD’nin eski Genel Başkanı Akın Birdal ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan...

Paylaş

DEMOKRATİKToplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili ve İHD’nin eski Genel Başkanı Akın Birdal ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 28 Şubat dönemin de Genelkurmay 2. Başkanlığını yapan General Çevik Bir hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
1998’de yayınlanan ve altında Çevik Bir’in imzasının bulunduğu belirtilen andıçtan sonra saldırıya uğrayan Birdal İHD’nin şimdiki Genel Başkanı Türkdoğan ile birlikte suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Verilen dilekçede, Bir için, “Suç işlemek amacıyla yasadışı silahlı örgüt kurma, insan öldürmeye tam teşebbüse azmettirme, suç işlemek için tahrik etme suçu, hakaret ve iftira ile resen belirlenecek diğer suçlar” suçlamasında bulunuldu.
Dilekçe’de 24-25 Nisan 1998 tarihinde Türkiye’de yayın yapan bütün yazılı ve görsel medyada Şemdin Sakık’a ait olduğu ileri sürülen ifadelere yer verildiği Birdal’ın söz konusu yayınlarda, Abdullah Öcalan ile görüştüğü yönünde beyanlara verildiği ve bunun üzerinden Birdal ve İHD’nin hedef haline getirildiği belirtildi. Haberlerden iki hafta sonra 12 Nisan 1998 tarihinde Birdal’ın İHD Genel Merkezinde silahlı saldırıya uğradığı 7 kurşun almasına rağmen hayatını kaybetmediği belirtildi. Saldırganlardan birinin Ergenekon kapsamında yargılandığı belirtilen dilekçede, “Ekim 2000 tarihinde İHD Genel Merkezi elektronik postasına ve çok sayıda gazeteci ve sivil toplum örgütüne gönderilen mesajda ‘Andıç’ başlıklı ‘Güçlü Eylem Planı’ isimli bir belge ortaya çıktı. Bu eylem planının altında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir ismi vardı” denildi. 3 Kasım 2000 tarihinde Genelkurmay’ın belgenin Genelkurmay da ve Çevik Bir tarafından hazırlandığını doğruladığı belirtilen dilekçede, söz konusu belgenin icraya konulduğu ifade edilerek, “Bu haberlerin maksatlı ve suç işlemek amaçlı olarak medyaya şüpheli ve ekibi tarafından gönderildiği anlaşılmıştır. Bu belge uyarınca Birdal öldürülmek istenmiş, İHD’ye yönelik inanılmaz iftira kampanyaları yapılmış, çok sayıda insan ve medya grubu kullanılmıştır” denildi.
‘ÖZÜR DİLERSE DAVADAN VAZGEÇERİZ’
Adliye çıkışı bir açıklama yapan Birdal, şimdiye kadar Çevik Bir hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunmuş olmasına rağmen sonuç alamadığını söyledi. Son yasal değişiklikle askerlere sivil yargıda yargılanma yolu açıldığını ifade eden Birdal, “Hukuk devletinde tek bir yargı vardır o da sivil yargıdır. Kimse dokunulmaz değildir” dedi. Saldırının sadece şahsına yönelik olmadığını o dönem İHD Genel Başkanı olduğu için kendisinin saldırıya uğradığını hatırlatan Birdal, saldırının İHD’ye yönelik kurumsal bir saldırı olduğunu hatırlatarak bu yüzden İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Birdal, bir soru üzerine de, “Amacımız öç almak değil. Biz bir dönemin aydınlatılmasını istiyoruz. Eğer Çevik Bir, özür dilerse davadan vazgeçebiliriz” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Başbakan’ın‘maganda’ davasına red

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...