15 Temmuz 2009 00:00

Metrobüste skandallar bitmiyor

Phileas marka otobüslerin teknik şartname ve sözleşmelerini detaylı bir şekilde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin (İBB) CHP’li Meclis üyeleri Serdar Bayraktar...

Paylaş

Phileas marka otobüslerin teknik şartname ve sözleşmelerini detaylı bir şekilde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin (İBB) CHP’li Meclis üyeleri Serdar Bayraktar, Hakkı Sağlam ve Bülent Soylan, İBB Başkanlık makamına, metrobüs hattında kullanılan Phileas ve CapaCity araçlarıyla ilgili 12 maddelik soru önergesi verdi.
Şartnamede, “Bu araçlar en az 15 yıl süreyle veya 1 milyon kilometre taşımacılık hizmetinde işletilecek şekilde tasarlanmıştır” şeklinde bir ifadenin bulunduğu belirtilen önergede, “Bu araçlar günde 12 saat, ortalama 40 kilometre hızla işletilirse, günde 480 kilometre yol kat edeceklerdir. Yılda 350 gün çalışan bir araç, yılda 168 bin kilometre yol kat edecektir. Bu kullanım oranıyla araç yaklaşık 6 yılda üretici firmanın sorumluluğunun dışında kalabilecektir. Üretici firmanın sorumluluğunun devamını sağlayacak hukuki önlemler alınmış mıdır?” denildi.
ESKİDİKÇE YOKUŞ YUKARI ÇIKAMAZLAR
Phileas araçlarının alımıyla ilgili şartnamede, “Bu araçlar en az 200 yolcu taşıma kapasitesinde olacak” dendiğini ve bu durumda aracın tasarım değerinin 185 olduğunun açıklamalardan anlaşıldığı ifade edilen önergede, aynı kıstaslarla yapılan hesaplamalarda CapaCity araçların yolcu tasarım değerinin ise 193 olduğu belirtildi. Önergede, şartnameye göre araçların motor gücünün minimum 300 HP olacağının dile getirilirken, taşıyacağı yolcu sayısıyla motor gücü değerinin tasarım değeri olarak uygun olmadığı, bu motor gücünün İETT’nin belirttiği 350 yolcu için mi, yoksa şartnamede belirtilen 200 kişi için mi hesaplandığı soruldu. Önergede şartnameye göre, “Araçların güç sistemi aracın yüzde 2.5 eğimde 40 kilometre, yüzde 12 eğimde 15 kilometre hızı sürdürebilmesini sağlayacaktır’’ ifadelerinin yer alırken, “220 yolcuyla 1300 metrelik bir yokuşu bugün zorlanarak çıkan araçların yaşlanmayla birlikte daha da zorlanacağı ve böyle bir durumda İstanbulluların üretici firmaya karşı haklarını koruyacak ne tür hukuki önlemler alınmıştır” denildi.
FİYATI ARTIRAN ÖZELLİKLER KULLANILAMIYOR
Manyetik takozlarla kılavuzlama, elektronik takip, durağa otomatik yaklaşım ve hibrit sistemin aracın fiyatının 3 kat olmasının temel gerekçelerinden olduğunun vurgulandığı önergede, hibrit sistem dışındaki özelliklerin kullanılmadığına dikkat çekildi. İlk 50 araçlık sipariş için bu araçların birim fiyatının 1 milyon 265 bin 573 euro olduğu ve 12 ay içinde yapılacak ek 50 araçlık sipariş için 1 milyon 4 bin 227 euro olacağının belirtildiği önergede, yapılan revizyonlarla şu anda satın alınan araçların bedelinin bir milyon 350 bin euroya çıktığı da kaydedildi. Önergede, “Eğer İETT’nin ilk yaptığı seçim doğruysa, neden CapaCity yerine Phileas alımları yapılarak ortalama araç maliyeti düşürülmemiştir. Verilmeyen ikinci sipariş nedeniyle 13 milyon 50 bin Avro fayda kaybı söz konusudur. Mercedes ile yapılan sözleşmede de takip eden siparişler için yüzde 20 indirim söz konusu mudur? Bu indirimler olmamasına rağmen bugüne kadar 250 CapaCity neden alınmıştır?” diye soruldu. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

ODTÜ için getirilen cihazlara el konuldu

SONRAKİ HABER

Hançer operasyonu ölümleri artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...