15 Temmuz 2009 00:00

İsrail, Kudüs’ü yok ediyor

İSRAİL hükümeti, trafik levhalarındaki Arapça ve İngilizce isimleri kaldırma kararı aldı. Levhalar bundan böyle sadece İbranice olacak.

Paylaş

İSRAİL hükümeti, trafik levhalarındaki Arapça ve İngilizce isimleri kaldırma kararı aldı. Levhalar bundan böyle sadece İbranice olacak. İsrailli Araplar, İsrail’i Arap dili ve mirasını silmeye çalışmakla suçladılar. Halihazırda İsrail’deki trafik levhalarında üç dil kullanılıyor. Örneğin Kudüs için, İbranice “Yerushalaim”, İngilizce “Jerusalem” ve Arapça “El Kuds” yazıyor. İsrail Ulaştırma Bakanlığı Yetkililerinden Yeşa Ayahu Ronen, levhalarda bundan böyle sadece İbranice’ye yer verme kararlarını “Kafa karışıklığını önlemeye çalışıyoruz” diyerek açıkladı. Ancak İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, bir internet sitesinde yayımlanan açıklamasında bu kararın ardında siyasi nedenler olduğunu gösteren açıklamalarda bulundu. Bakan Katz, “Bazı Filistin haritalarında İsrail şehirlerinin hâlâ 1948’den önceki adları kullanılıyor. Trafik levhalarımızda buna izin vermeyeceğim. Bu hükümet, bu bakanlık, Yahudi Kudüs’ün El Kuds’a dönüştürülmesine izin vermeyecek.” dedi. İsraili Bakan, işgal altındaki Batı Şeria’daki trafik levhalarında Arapça kullanımına devam edileceğini söyledi. Arap Milletvekili Ahmet Tibi ise Bakan’a tepki gösterdi ve “Bakan, birkaç tabela değiştirerek Arap halkının varlığını silebileceğini düşünüyorsa yanılıyor” dedi.
PEACE NOW: YERLEŞİMLERİ DURDUR
Bu arada İsrail merkezli barış örgütü Peace Now (Barış Şimdi), İsrail’in tüm dünyanın tepkisine rağmen sürdürdüğü yeni yerleşim birimi inşaatları için yeni bir kampanya başlattı. Kampanya, “Ne Obama ne de dünyanın, yerleşim birimleri senin problemin” başlığını taşıyor. İsrail’in, yerleşim birimi inşasını durdurmanın kendi çıkarına olduğunu unuttuğunu savunan Peace Now, İsrail hükümetinin yerleşim birimlerini boşaltmasını ve yeni yerleşimlerin inşasının durdurmasını istiyor. Örgüt, bunu yapmanın İsrail için en iyisi olacağını savunuyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Katolikler polisle çatıştı

SONRAKİ HABER

Köprüde çalışmalar bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...