15 Temmuz 2009 00:00

Katolikler polisle çatıştı


KUZEY İrlanda’nın yönetim merkezi Belfast’ta Protestanların geleneksel yürüyüşleri sırasında olay çıktı. Yürüyüşü engellemeye çalışan Katolik protestocular 9 polisi yaraladı.
Polis, protestocuları plastik mermi ve tazyikli su kullanarak dağıttı. İngiltere’yle birlik yanlısı olan Protestanların en büyük örgütü Orange Order tarafından düzenlenen yürüyüşler, Kuzey İrlanda’daki kırılgan barış süreci açısından bir sınav niteliği taşıyordu.
Kuzey İrlanda genelinde gün boyunca yüzlerce yürüyüş yapıldı. Bunların tamamına yakını olaysız geçti. Fakat kentin Katoliklerin yoğun olduğu Ardoyne bölgesinde yaklaşık 100 kişilik bir grup, yürüyüşü engellemeye çalıştı. Olaylar sırasında bazı araçları kaçırıp ateşe veren protestocular da polise ateş açtı.
Her yıl 12 Temmuz’da yapılan ancak bu yıl pazara denk gelmesi nedeniyle bir gün ileri alınan yürüyüş, Protestan Kral William’ın 12 Temmuz 1690’da, İngiltere tahtı için Katolik rakibi 2’nci James ile girdiği Boyne savaşında kazandığı zaferi simgeliyor. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et