15 Temmuz 2009 00:00

ÖSS bir gencin canına mal oldu

HER yıl binlerce öğrencinin umudunu yok eden ÖSS yüzünden Adana’nın Ceyhan ilçesinde 20 yaşındaki K.A’nın hayatına mal oldu. Üçüncü kez girdiği sınavda başarısız olunca bunu kendine yediremeyen K.A...

Paylaş

HER yıl binlerce öğrencinin umudunu yok eden ÖSS yüzünden Adana’nın Ceyhan ilçesinde 20 yaşındaki K.A’nın hayatına mal oldu. Üçüncü kez girdiği sınavda başarısız olunca bunu kendine yediremeyen K.A, Babasının beylik tabancası ile hayatına son verdi. Adana’nın Ceyhan ilçesi Cumhuriyet Mahallesinde oturan K.A, ağır yaralı olarak bulunduğu evinden hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. K.A’nın üçüncü kez girdiği sınavda başarısız olması nedeniyle bunalıma girdiği öğrenildi.
ÇARPIKLIK İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Öğrencilerin ilkokuldan itibaren yarıştırıldığını dile getiren Psikolog Hıdır Ünal, bu yarış esnasında çocuğun aile, çevre, okul ve öğretmen baskısı altında kaldığını dile getirdi. Hayatın tek başarısının sınavlar olarak empoze edildiğine dikkat çeken Ünal, öğrencilere hayatın başarısının sınav başarısından geçtiğinin sürekli telkin edildiğini söyledi. Sınavı kazanmanın bu baskılardan dolayı öğrencide değer-değersizlik kavramını ortaya çıkardığının altını çizen Ünal, “Sınavı kazanamayan öğrenci kendisini değersiz olarak görüyor” dedi. Bu baskı ve değersizlik duygusunun art arda gelmesinin bazı öğrencileri intihara sürüklediğini ifade eden Ünal, sınavda başarısız olduktan sonra kalıcı sorun yaşayan öğrencilerinde azımsanmayacak kadar fazla olduğunu vurguladı. Her Ünal, tüm bu intihar ve travmaların temelinde eğitim sistemindeki ve eğitim dinamiklerindeki sorunlardan kaynaklandığının altını çizdi.
Eğitim-Sen Adana Şube başkanı Güven Boğa ise gençlerin en zor dönemleri olan ergenliğin başlangıcından bitimine kadar sınav maratonu içinde olduklarını dile getirdi. Bu yıl açıklanan sonuçlarda özel okulların ön planda olduğunu belirten Boğa, Türkiye’de öğrencilerin sadece yüzde ikisinin özel okula gitme şansının olduğunu ifade etti. Eğitim sisteminden kaynaklanan sorunlardan dolayı özel okula gitmeyen öğrencilerinin başarı şansının her geçen gün azaldığını söyleyen Boğa, öğrencilerin çevreden ve aileden sürekli baskılandıklarını dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Tayyip, YÖK’e ‘One minute’ desene!

SONRAKİ HABER

Polis şiddetine valilik kalkanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...