15 Temmuz 2009 00:00

Uygur Türkleri yok ediliyor

Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygur Türklerine karşı saldırılar artarak devam ediyor. Karşısında bulunan Türkiye Cumhuriyeti olaylara halen seyirci kalmaya devam ediyor.

Paylaş

Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygur Türklerine karşı saldırılar artarak devam ediyor. Karşısında bulunan Türkiye Cumhuriyeti olaylara halen seyirci kalmaya devam ediyor. Başbakanımız G8 zirvesinde konuya değindiğini belirtiyor. Dışişleri Bakanı Çin Dışişleri Bakanı ile telefonda görüşmekle yetiniyor. Muhalefet lideri her zamanki duyarsız tavrını sergileyerek çözüm üretmek yerine “devletimiz olaylara seyirci kalıyor” diyor. Sanki kendisi bu ülkenin vatandaşı değil. Bu ülkedeki bir kesimi temsil eden parti değil gibi hareket etmeye devam ediyor.
Önceki yıllarda İsrail’in Filistin’e karşı açmış olduğu savaşta halk arasında “İsrail mallarını protesto edelim, tüketim esnasında İsrail mallarına öncelik vermeyelim deniliyordu. Fakat liderler sağlıklı tutum sergilemeyip sömürgeden kurtulamadıkları gibi şimdilerde de televizyonlarda çıkan Çin mallarını protesto edelim altyazıları geçmeye başladı.
TOBB’da bu çağrılara kulak kabartarak devletin alacağı bütün kararları uygulamaya hazır olduklarını belirtiyor. Peki kotaların kalkması ile başta ucuz işgücü olmak üzere pek çok teşvik dolayısıyla dünyanın dört bir yanından sermaye çeken Çin’e Türk işadamları da ilgi gösteriyor.
Levis, Mavi Jeans, Nike, Demirdöküm v.s firmaların Çin’de kurdukları fabrikaları için devletimiz ne düşünecek acaba, nasıl önlemler alacak.
Türkiye’deki işyerlerini Çin’e taşıyıp buradaki binlerce işçiyi işsiz bırakan devlerin kulağına da fısıldanacak mı acaba? Dönün ülkenizde istihdam alanları açın kendi işçiniz kazansın denilebilecek mi?
Bu arada başbakanın gezileri esnasında çocuklara dağıttığı oyuncaklarda Çin malı satınalmadır. Tabi ki iç piyasa daralır, tabi ki esnaf iş yapamaz hale gelir; ülkenin lideri dağıttığı oyuncakları bile ithal getirtirse olacağı bu… İthal ürün satınalıp Çin gibi ülkeler ekonomik anlamda güçlendirilir. Türkiye’deki esnaflarda hergün iflas edip kepenk kapatır.
Çin ve buna benzer ülkelerden ithal getirilen tüm ürünleri tüketici toplumu olarak protesto edelim. Kendimiz üretip kendimiz tüketen bir ülke haline gelelim.
Hülya Bal (Esnaf/İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

Kamu işçisine yüzde 3, harca yüzde 8 zam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...