16 Temmuz 2009 00:00

Temizöz için müebbet hapis istemi

Kayseri Jandarma Alay Komutanı ve bir dönemin JİTEM Komutanı olan Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ, korucular ve itirafçıların da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanık hakkında dava açıldı.

Paylaş

Kayseri Jandarma Alay Komutanı ve bir dönemin JİTEM Komutanı olan Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ, korucular ve itirafçıların da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanık hakkında dava açıldı. İddianamede, korucu ve itirafçılardan oluşan bir grup kurduğu ve vatandaşları öldürdüğü belirtilen Albay Temizöz hakkında, 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda özel yetkili bir savcı tarafından 7 sanık hakkında hazırlanan 104 sayfalık iddianame, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanıklar eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Abdulhakim Güven ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ’ın, 765 sayılı TCK’nın “adam öldürmek”, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve “adam öldürmeye azmettirmek” suçlarından cezalandırılmaları istendi. “Tükenmez Kalem” ve “Sokak Lambası” adı verilen iki gizli tanığın ifadelerinin de yer aldığı iddianamede ayrıca, Midyat Cezaevi’nde hükümlü olan sanık Kamil Atağ’ın kardeşi olan, ancak yakınlarının nüfusuna kayıt edilen M.N.B’nin ifadeleri de yer aldı. İddianamede, sanık Albay Temizöz’ün, 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’nda bölük komutanı olarak göreve başladığı, göreve başlamasından itibaren Cizre ilçesinde, “terörle mücadele ediliyor” görüntüsü altında “korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu” kaydedildi. PKK’ye yardım ettiği iddiası ile gözaltına alınan kişileri sorguladığı belirtilen iddianamede, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını da öldürdüğü öne sürüldü.
KOD İSMİ METİN
İddianamede, sanıklardan Temizöz’ün, 1994 yılı yerel seçimlerinde, ilkokul diploması şartı aranan belediye başkanlığı için gerekli altyapıyı oluşturarak, Kamil Atağ’ın belediye başkanı olması için faaliyet yürüttüğü kaydedildi. Tanık anlatımlarına göre Albay Temizöz’ün, seçimlerde Atağ’a rakip olan belediye başkan adayı Salih Şık’ı tehdit ederek, Atağ’ın belediye başkanlığına itirazını engellemeye çalıştığı belirtildi.
İddianamede, Albay Temizöz’ün, bu dönemden başlamak üzere “Metin” kod adını kullandığı ifade edildi.
Söz konusu grupta yer alan uzman çavuşların, itirafçılar ile gerçekleştirdikleri eylemlerden sonra öldürdükleri kişilere ait kimlik belgelerini Albay Temizöz’e teslim ettikleri belirtildi. 1990’lı yıllardan 2008’e kadar süren failli meçhul, kayıp, toplu katliam gibi olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısının şimdiye kadar 250’den fazla olduğu tespit edilirken, BOTAŞ, Sinan Lokantası Kuyuları ve Kuştepe köyünde kemiklerin bulunması ve Albay Cemal Temizöz’ün tutuklanmasıyla birlikte, Şırnak Barosu’na başvurular artmıştı. Şimdiye kadar 110 aile başvurarak, savcılığa ifade verdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

JÎN Û JİN

SONRAKİ HABER

Hükümetten ‘mini MGK zirvesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...